Respectvolle onthulling herdenkingsplaquette voor verongelukte WOII piloot Wiliam Arthur Kalka en Riet Janssen

Zaterdag 21 september werd de herdenkingsplaquette voor de verongelukte WOII piloot Wiliam Arthur Kalka en Riet Janssen onthuld. Dit werd gedaan aan de Maasbandijk in Balgoij, op de kruising met de Herreweg. Bekijk de fotoserie.

Tony Masters (Commander van New Zealand Defence Staff) en Ms Kerry Gillam-O’Connorals (New Zealand Deputy Head of Mission Designate for the Embassy in Den Haag) waren als vertegenwoordigers namens Nieuw Zeeland aanwezig. Ook de familie van Riet Janssen was aanwezig. En natuurlijk burgemeester Verheijen en vele belangstellenden.

Wiliam Arthur Kalka werd op 25 maart 1945 geraakt door Duits afweergeschut. Om te voorkomen dat zijn vliegtuig neerstortte boven Grave bleef hij (te) lang in zijn vliegtuig zitten. Kalka sprong uit zijn vliegtuig en werd door het gewicht van zijn bepakking meteen naar beneden gezogen. Riet Janssen zag het geburen en sprong meteen het water in om hem te redden. Haar pogingen waren tevergeefs en de 22-jarige Kalka verdronk.

Klik op de foto om de tekst op de plaquette te lezen. De plaquette werd onthuld door burgemeester Verheijen, Tony Masters en de dochter van Riet Janssen.

Reacties

Cookieinstellingen