Sociaal Wijkteam Wijchen was op bezoek bij HetWerkt!Café Wijchen

Sociaal Wijkteam Wijchen
Foto: Dick Vogelzang

Iedereen wil gezond en zelfstandig leven, wonen en werken. Maar soms lukt dat (even) niet. Dan staat het Sociaal Wijkteam voor u klaar! Dit is in grote lijnen het antwoord als we vragen wat het Sociaal Wijkteam inhoudt.

Voor veel inwoners van onze gemeente is het Sociaal Wijkteam een vaag begrip of weten mensen niet van het bestaan. HetWerkt!Café Wijchen had daarom Max Reijntjes en José Broekman uitgenodigd om te vertellen wat zij doen.

Max heeft een inkijkje gegeven over de opzet van het Sociaal Wijkteam en wat voor soort hulpvragen binnenkomen. In het Sociaal Wijkteam werken professionals op het gebied van welzijn, zorg en gezondheid. Zij helpen met praktische oplossingen als het (even) tegenzit. Of als mensen er zelf niet uitkomen. Als dat nodig is dan kunnen zij professionele hulp inzetten, want zij regelen ook de toegang tot zorg in de gemeente Wijchen.

Inwoners van Wijchen kunnen hun hulpvragen telefonisch stellen of gebruik maken van het inloopspreekuur. José werkt inmiddels ruim 5 jaar bij de inloop van het Sociaal Wijkteam. Zij en haar collega’s ontvangen mensen in het Mozaïek of Noorderlicht. Een luisterend oor of zorgen dat de cliënt passende hulp krijgt, zijn de hoofdtaken van de medewerkers van de inloop.

Vragen waar inwoners mee komen zijn bijvoorbeeld:
 “Ik ben 14 jaar oud en ik word vaak gepest. Wat kan ik hier tegen doen?
 “Kan mijn partner met dementie thuis blijven wonen”?
 “We willen van onze schulden af, hoe kunnen we dat doen”?
 “Ik ben mantelzorger, maar het wordt erg zwaar. Welke andere mogelijkheden zijn er nog?

Het Sociaal Wijkteam werkt aan haar zichtbaarheid om zoveel mogelijk inwoners te kunnen helpen. Het is hét aanspreekpunt in Wijchen voor hulpvragen op het gebied van Jeugd en gezin, Wonen en Samen leven. Vroegtijdige signalering is vaak de sleutel tot een korter en eenvoudiger plan van aanpak. De boodschap naar ons allemaal is dan ook: Voorzie jij wijzigingen in je thuissituatie die kunnen leiden tot ongewenste omstandigheden? Neem dan vroegtijdig contact op met het Sociaal Wijkteam.

Contactgegevens Sociaal Wijkteam
– Website: https://www.sociaalwijkteamwijchen.nl/
– Telefoon: 088 432 74 32 ma t/m vr 9.00 -13.00, spoed ook tussen 15.00 en 17.00 uur
– Inloop: zonder afspraak binnenlopen op alle werkdagen van 09.00 tot 12.30 uur
– ’t Mozaïek, Campuslaan 6, Wijchen
–  Noorderlicht, Roerdompstraat 76, Wijchen

29 oktober is de eerstvolgende bijeenkomst. Het terugkerend onderwerp “Problematische schulden” komt dan aan bod. Vanuit de Gemeente Wijchen komt Evy van Hemmen, bewindvoerder en financieel zorgverlener, inzicht geven wat de gemeente doet om schulden te verminderen en het taboe hierover te verkleinen.

Kik op de link en bekijk de Presentatie-Sociaal-Wijkteam .