Kerst Sprookjesfestijn Wijchen viert feest

Foto: BW

Een verjaardagsfeest van een heuse prins. Daar wil je toch bij zijn! Prins Wijnand is jarig en dat wordt gevierd tijdens Kerst Sprookjesfestijn Wijchen.

Tijdens de opening, op zaterdag 21 december, krijgt het publiek het vervolg te horen van het sprookje over Winterkoningin Wijcheline en haar prins. Jeugdorkest SSWM (Stichting Samenwerkende Wijchense Muziekverenigingen) zorgt voor de muzikale begeleiding en na afloop is er een optreden van het Christmas Carol Sprookjes Orkest, eveneens samengesteld uit verschillende Wijchense gezelschappen.
Op deze donkerste dag van het jaar wordt aan alle kinderen gevraagd een lampion mee te brengen naar het kasteel, waarmee zij in een stoet naar de molen lopen. Er zijn leuke prijzen te winnen voor de mooiste en origineelste exemplaren. Een extra uitdaging er iets bijzonders van te maken.

Jubileum
Niet alleen bij het kasteel, maar ook op de Markt wordt een feestje gevierd. De actie ‘Geef Frans met een kerstpakket de kans’ vindt dit jaar namelijk voor de vijfentwintigste keer plaats. Ter ere van dit jubileum wordt er op de eerste dag van Kerst Sprookjesfestijn Wijchen een meezingconcert gegeven: ‘Wijchen zingt kerst’, met medewerking van het Kerkeveld Orkest, Popkoor Pur Sang, Twan Kersten en Kelly. Er worden tekstboekjes uitgedeeld zodat iedereen kan meedoen. Leon Klaus sluit de avond af met het ‘Wijchens Lied’ en op zondag is er een kerstoptreden van Acoustic Journey.

Sprookjeskamer
Kerst Sprookjesfestijn Wijchen heeft een aantal vaste elementen die ook dit jaar weer terugkeren. Zo kom je in de winkelstraten veel bekende sprookjesfiguren tegen. Nieuw is de deelname van Escape Room Wijchen, waar een speciale sprookjeskamer wordt ingericht en die is echt niet kinderachtig.

De Antonius Abt, die ieder jaar een actieve rol speelt in het Kerst Sprookjesfestijn, komt dit jaar met een vernieuwde opzet. Op het Kerstplein (normaliter het Kerkplein) staat de levende kerststal waarin de bezoekers een actieve rol mogen spelen. Ze kunnen zo het verhaal instappen voor een ontmoeting met de figuren in de kerststal. In de kerk zelf staan zaterdagavond vier voorstellingen over het kerstverhaal op het programma en in de tuin van de kerk kunnen kinderen kerstspellen spelen. 

Huifkar
De verwarmde tenten, waarin verhalen en kerstsprookjes worden verteld en voorgelezen, onder leiding van meesterverteller Paul Groos en de Wijchense bibliotheek, zijn er dit jaar ook weer. In een van de tenten worden op zondagmiddag miniconcertjes gegeven, verzorgt door MuziekDorp. Tussendoor mogen de jonge bezoekers zelf muziek maken met de aanwezige instrumenten.

In het kasteel, fraai gedecoreerd door onder andere studenten van Helicon en Ben Clevers van Leaves Natural Projects, worden op zaterdagavond spannende griezelverhalen verteld onder het motto: ‘The Fright before Christmas.’ Ook leuk voor (jong)volwassenen, maar minder geschikt voor de allerkleinsten. 

Op beide dagen rijdt er een huifkar tussen het kasteel en de molen op en neer. In de molen kan het publiek op zondagmiddag de spannende voorstelling ‘De wonderlijke reis met het wegwijskompas’ van TOF Toneel bijwonen. 

Winkels geopend
Met het gevarieerde aanbod, omlijst door muziek van lokale koren en muziekgezelschappen, zoals Popkoor TrentVoices, Gitaarclub Wijchen en kindertheaterkoor Fladder, is er voor iedereen wat te beleven tijdens Kerst Sprookjesfestijn Wijchen. Naar schatting komen er jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers op af, verdeeld over het gehele weekend en alle winkels zijn dan geopend. Een mooie gelegenheid om tegelijkertijd de kerstinkopen te doen. 

Kerst Sprookjesfestijn Wijchen
Zaterdag 21 december van 18.30 tot 22.00 uur
Zondag 22 december van 13.00 tot 17.00 uur
Entree: gratis
Parkeren: gratis (op veel parkeerplaatsen is een blauwe kaart vereist)
Kijk voor meer informatie en het actuele programma op www.kerstsprookjesfestijn.nl of op www.facebook.com/kerstsprookjesfestijn.

Reacties