Koninklijke onderscheiding voor vier Wijchense brandweerlieden

Foto: Hans Verheijen

Maandagavond 11 november reikte burgemeester Hans Verheijen vier Koninklijke onderscheidingen uit aan de heren Gerard Boll, Wim Vonk, Remco Schouten en Marc Janssen uit Wijchen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Brandweerkazerne aan de Bronckhorstlaan werden deze leden van de Vrijwillige Brandweer Wijchen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Vanavond 4 fantastische brandweerlieden namens de Majesteit onderscheiden. Al respectievelijk 28, 34, 35 en 37 jaar staan zij klaar om anderen bij te staan in hun meest angstige momenten,” twitterde burgemeester Hans Verheijen.

Gerard Boll is 34 jaar geleden in de voetsporen van zijn vader getreden en werd op 1 oktober 1985 aangenomen bij het korps in Wijchen. Gerard is onder andere zeer actief als instructeur en ploeg-oefen-coördinator. Zijn specifieke kennis en kunde op het gebied van THV (ICET), waterongevallen (rescue-sled) en voertuigkennis (chauffeur, pompbediener / redvoertuig) zijn door hem binnen het korps gedeeld. Ook als brandweerduiker zijn er inzetten geweest.

Wim Vonk is sinds 1 november 1982 actief voor de vrijwillige brandweer in Wijchen. Van 1 januari 1991 tot 1 mei 2019 in de functie van bevelvoerder en daarmee de langst zittende bevelvoerder bij het korps in Wijchen. Hij is hierna in functie gebleven als ‘manschap’ en chauffeur. Daarnaast is hij nog hoogwerker bediener en chauffeur arbeidshygiëne. Naast brandweer vrijwilliger heeft hij ook jarenlang in het bestuur van de personeelsvereniging gezeten. Hierbij heeft hij ook de rol als voorzitter op zich genomen.

Remco Schouten startte op 1 september 1984 met zijn vrijwillige activiteiten voor de brandweer in Wijchen. Naast zijn basisdiploma Manschap haalde hij het diploma Hoofdbrandwacht. Remco heeft binnen post Wijchen diverse functies bekleed: Brandweerduiker, Kerninstructeur Technische Hulp Verlening (THV), Voertuigbediener, instructeur Brand en instructeur pompbediener. Hierbij lag de passie vooral bij instructeur THV; hij wist altijd iedereen te boeien en te betrekken bij de oefeningen omdat hij respect afdwong met zijn kennis en ervaring. Per 1 september jl. is hij na een carrière van 35 jaar gestopt.

Marc Janssen is inmiddels 28 jaar actief voor de vrijwillige brandweer in Wijchen. Hij heeft zich, na het behalen van het diploma brandwacht 1e klasse, met name op dit onderdeel gericht. Daarnaast was hij jarenlang actief als vertegenwoordiging vanuit de brandweer in de ondernemingsraad van de gemeente Wijchen.

De erehaag (foto Hans Verheijen).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen