Carnaval in Wijchen gaat niet door

Foto: archief wijchen.nieuws.nl

In de gemeente Wijchen wordt in 2021 geen carnaval gevierd. De zeven carnavalsverenigingen hebben samen met de gemeente besloten dat openbaar carnaval volgend jaar niet doorgaat. Ze hebben geen geschikte manier gevonden om carnaval op een veilige manier te organiseren binnen de geldende coronamaatregelen. Dat betekent dus geen prinsonthullingen op de 11e van de 11e, geen feesten en geen optochten.

In overleg met burgemeester Marijke van Beek zijn de carnavalsverenigingen het met elkaar eens: carnaval is er voor de gezelligheid en saamhorigheid. Samen feesten, samen verkleden, samen naar de optocht kijken of samen meelopen in de optocht kan niet op 1,5 meter afstand, volgens de carnavalsverenigingen De Berendonckers, De Blauwkoppen, De Maospruvers, De Moaslanders, De Stadspompers, De Wurmensoppers en Het Urnekabinet.

Burgemeester Marijke van Beek. Foto: Gemeente Wijchen

Verantwoordelijkheidsgevoel

Burgemeester Van Beek: ‘Het is ongelooflijk jammer dat het nare coronavirus nu ook een streep zet door het carnaval. Daar baal ik enorm van. Maar de verenigingen gaven zelf aan dat het niet verstandig is als het doorgaat. Ik wil de verenigingen graag een compliment geven. Zij hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en vinden de gezondheid van de carnavalsvierders het allerbelangrijkste.’

Voor de verenigingen was het duidelijk: omdat de voorbereidingen voor carnaval altijd vroeg beginnen was het noodzaak om op tijd een besluit te nemen. Het is volgens de carnavalsverenigingen onmogelijk om alles te gaan voorbereiden terwijl de kans heel groot is dat het uiteindelijk wordt afgeblazen.

Kleinschalige activiteiten

De verenigingen zoeken samen met de horeca naar creatieve idee├źn om op een andere manier toch iets van carnaval mee te krijgen. Zo kunnen activiteiten voor kinderen mogelijk wel, of een kleinschalige activiteit voor leden van de eigen vereniging.

Reacties