Wijchen Zuid in race voor ‘Dorpshuis van het jaar’ 

Bestuursleden (v.l.n.r.) Edwin Stevens, Patricia van Maasakker, Peter Hendriks ( de beheerder), Carin Stevens
Foto: Wijkcentrum Wijchen Zuid

Wijkcentrum Wijchen Zuid maakt kans op de titel ‘Dorpshuis van het jaar 2020’. Het centrum is een van de 6 kanshebbers bij deze verkiezing waarin wordt gezocht welke ontmoetingsplek in Gelderland hét bruisende hart van het dorp of de wijk is. De verkiezing is een initiatief van de Leefbaarheidsalliantie, de provincie Gelderland en Omroep Gelderland.

Bij Wijkcentrum Wijchen Zuid worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Zo kunnen inwoners van Wijchen Zuid meedoen aan onder andere biljartcompetities, hobbyschilderen en djembélessen. Ook zijn er yogalessen en workshops te volgen. Het project ‘Social Club Hand In Hand’ is ook gevestigd in het wijkcentrum. Het initiatief komt van een Syrisch echtpaar dat merkte dat het leren van de Nederlandse taal nog niet zo gemakkelijk is. Ze hopen dat gevestigde Wijchenaren en nieuwkomers elkaar op deze manier kunnen helpen.

Leefbaarheidsalliantie

De verkiezing is een initiatief van de Leefbaarheidsalliantie, de provincie Gelderland en Omroep Gelderland. De Leefbaarheidsalliantie Gelderland bestaat uit 4 door de provincie gesubsidieerde organisaties die initiatieven van actieve bewoners ondersteunen. Dat zijn Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland (Vereniging DKK), Plattelandsjongeren Gelderland (PJG), Spectrum partner met elan en Zorgbelang Inclusief.

Voor de verkiezing wordt gezocht naar dé ontmoetingsplek in Gelderland, een plek voor en door inwoners. Ook dit jaar zijn er hoofdthema’s waarop de finalisten beoordeeld worden. Zo wordt gekeken naar de toegankelijkheid van het dorpshuis. Daarnaast staat in 2020 het thema ‘samendoen’ centraal. Dorpshuizen die ‘samendoen’ op een nieuwe manier organiseren en nieuwe verbindingen leggen, maken kans op de titel in 2020.

Finalisten

Naast Wijkcentrum Wijchen Zuid zijn nog 5 andere finalisten geselecteerd: Bolderburen in Culemborg, Ontmoetingscentrum de Paulus in Winssen, Stadsboerin in Doetinchem, Ons Honk – Zuid Doet Samen in Apeldoorn en De Broederij in Nijmegen. Alle finalisten krijgen 750 euro. Het winnende dorpshuis krijgt boven op die 750 euro nog 2.500 euro en de titel ‘Dorpshuis van het Jaar 2020’. Meer informatie over de wedstrijd is te vinden op de website www.dorpshuisvanhetjaar.nl.

Presentatrice Angelique Krüger. Foto: Omroep Gelderland

Verslag

Angelique Krüger doet voor Omroep Gelderland verslag van de wedstrijd en gaat langs bij de 6 finalisten. Tijdens 8 afleveringen gaan de genomineerden de strijd met elkaar aan. De eerste aflevering is op 11 oktober te zien bij TV Gelderland (17.20 uur) en wordt daarna ieder uur herhaald. De afleveringen zijn online te bekijken en terug te kijken via Uitzending Gemist.

Reacties