Circa 30 procent vult enquête fusie Wijchen-Druten in

Foto: Tumisu via Pixabay

Van de ruim 46.000 stemgerechtigde inwoners in Wijchen en Druten hebben in totaal meer dan 14.000 mensen gereageerd op de enquête over de mogelijke fusie van beide gemeenten. Dit getal is nog een tussenstand. De gemeente spreekt al van een geslaagde enquête. Een groep van 1.444 personen heeft geen uitnodiging ontvangen voor het invullen van de vragenlijst.

Alle stemgerechtigde inwoners van de gemeenten Wijchen en Druten hebben een uitnodiging gekregen voor het invullen van een vragenlijst over een mogelijke samenvoeging van deze gemeenten. Met een respons van boven de 30% kan worden gesproken van een geslaagde enquête, vindt de gemeente.

Omissie

De groep die geen uitnodiging heeft ontvangen, betreft inwoners die wonen op een adres met bestemming ‘onderneming’. “Deze omissie heeft zich in beide gemeenten voorgedaan”, zegt burgemeester Marijke van Beek. Het gaat om 857 ondernemers/inwoners in Wijchen en 587 ondernemers/inwoners in Druten.

De gemeente kwam de fout op het spoor na geluiden van inwoners in beide gemeenten. “Ik ben blij dat we zo de fout ontdekt hebben en dat we die nu kunnen herstellen”, zegt Van Beek. De gemeente neemt zelf contact op met deze inwoners en zij worden in de gelegenheid gesteld om de enquête in te vullen voor 26 oktober 23.59 uur. De sluitingsdatum voor andere inwoners is inmiddels verstreken.

Onderzoeksbureau

Over de oorzaak van de fout zegt Van Beek: “Laat ik het zo zeggen, wat aangeleverd is door de gemeenten aan het onderzoeksbureau is niet een-op-een overgenomen. Dat kan een kwestie zijn van een vinkje.” Het ging in dit geval om de adressenlijst die onderzoeksbureau I&O heeft gebruikt.

1 december

De enquête maakt deel uit van het draagvlakonderzoek naar de mogelijke fusie van beide gemeenten. “Ik ga ervan uit dat aan de planning niets veranderd hoeft te worden”, zegt Van Beek. Dat betekent dat op woensdag 11 november de uitkomsten van het onderzoek openbaar worden en het college van B en W een besluit neemt. Op dinsdag 17 november is een openbare informatieavond van de gemeenteraad, waarna er in een commissievergadering verder over wordt gesproken. In de gemeenteraadsvergadering van 1 december neemt de raad een definitief besluit over het samengaan van de beide gemeenten. De besluitvorming in Druten loopt gelijk op.

Bijeenkomsten

Tot en met 5 november worden er nog bijeenkomsten georganiseerd voor inwoners. Ook de uitkomsten van deze avonden worden meegenomen in het draagvlakonderzoek.

De komende bijeenkomsten (19.30-21.30 uur) zijn:

  • 26 oktober De Hostert in Batenburg
  • 27 oktober in de Oase in Alverna
  • 3 november Hoogeerd in Niftrik

In verband met de coronamaatregelen is vooraf aanmelden verplicht.

 

Reacties