Kans op eenmalig compleet vuurwerkverbod

Foto: Kevin Phillips via Pixabay

Het kabinet neemt deze week een besluit over een eenmalig compleet vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Achterliggende gedachte is om op die manier te voorkomen dat de zorg te maken krijgt met slachtoffers van vuurwerkgebruik. Mocht een verbod er niet komen, dan kan in de gemeente Wijchen gewoon siervuurwerk worden afgestoken.

Volgens de huidige regels mogen consumenten vanaf 1 december geen knalvuurwerk en vuurpijlen meer afsteken. Het gaat om vuurwerk uit categorie F3: vuurpijlen, knalvuurwerk zoals rotjes, enkelshotsbuizen en knalstrengen zoals Chinese matten. Romeinse kaarsen en babypijltjes blijven ook verboden.

Siervuurwerk (categorie F2) is in Wijchen nog wel toegestaan. Dat is onder meer cake- en combiboxen waarbij door het aansteken van één lont meerdere vuurwerkproducten achter elkaar de lucht in worden geschoten.

Kabinet

Als het kabinet deze week besluit tot een algeheel verbod op vuurwerk dan is dat om in deze coronatijd de druk op de ziekenhuizen te verminderen. Uit onderzoek van kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL blijkt dat zich vorig jaar 1300 vuurwerkslachtoffers bij het ziekenhuis of de huisartsenpost hebben gemeld; 385 hadden spoedeisende hulp nodig. De helft van alle slachtoffers was jonger dan 20 jaar.

Verbod

Bij 6 gemeenten is het bij de komende jaarwisseling nu al verboden voor burgers om vuurwerk af te steken. Dat zijn Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Gennep, Soest en Rotterdam. Eerder dit jaar leek het erop dat er in ruim 20 gemeenten een algeheel verbod zou komen voor consumentenvuurwerk; uit een inventarisatie van de NOS blijkt dat er nog maar 6 gemeenten over zijn. In onder meer Nijmegen is het verbod inmiddels geregeld in een APV (Algemene Plaatselijke Verordening).

Er zijn diverse gemeenten die een vuurwerkverbod wel willen, maar niet op dit moment, zoals Arnhem. Een gemeente die een vuurwerkverbod heeft overwogen is Berg en Dal.

Vuurwerkbranche

De vuurwerkbranche probeert de lokale vuurwerkverboden ongedaan te krijgen omdat hun belangen ernstig worden geschaad. Daarnaast vinden de vuurwerkverkopers dat er geen zorgvuldige afweging is gemaakt en dat het verbod eerder op emotie dan op feiten is gebaseerd.

 

Reacties