Brug bij Grave dit weekend afgesloten

Foto: wijchen.nieuws.nl

De brug naar Grave kan dit weekeinde niet gebruikt worden. Van zaterdag 21 november (20.00 uur) tot zondag 22 november (07.00 uur) is de brug afgesloten voor verkeer. De doorgang voor de nood- en hulpdiensten is wél gegarandeerd. Fietsers kunnen, onder begeleiding van verkeersregelaars, de brug passeren via het fietspad.

De werkzaamheden aan de John S. Thompsonbrug (‘Graafse brug’) zijn in volle gang en het eerste brugdeel is geconserveerd en voorzien van een nieuwe verflaag. Dit betekent dat de ‘slim-fit-coat’, de constructie op de brug, verplaatst gaat worden naar het tweede brugdeel. Dit gaat dit weekend gebeuren. De slim-fit-coat wordt over een rails door naar het tweede brugdeel gereden.

Roestplekken

Na het verplaatsen van de slim-fit-coat is de brug weer toegankelijk voor verkeer. De aangepaste snelheid van 50 km/uur blijft gelden. Ook blijft de hoogtebeperking van kracht evenals de aslastbeperking (maximale gewicht) voor vrachtverkeer. Sinds 29 juli 2020 geldt een gewichtsbeperking boven de 10 ton voor de brug.

Nadat de slim-fit-coat via rails verplaatst is naar het tweede brugdeel wordt gestart met het herstel hiervan; het staal wordt gestraald, de oude verflaag verwijderd en de aanwezige roestplekken behandeld. Daarna komt ook op het tweede brugdeel een nieuwe verflaag. Deze werkzaamheden zullen weer ongeveer 3 maanden duren.

Nieuwe verflaag

Omdat de huidige belasting niet langer meer toelaatbaar is voor de brugconstructie, moet dat hersteld worden. Daarnaast zijn de regenboogkleuren van het rijksmonument vervaagd en op sommige plekken krijgt roest de overhand. Daarom krijgt de bovenbouw van de brug een nieuwe verflaag. In 2022 wordt ook het wegdek en het fietspad van de brug vervangen.

John S. Thompsonbrug

De John S. Thompsonbrug, tot 2004 alleen bekend als de brug bij Grave of Graafse brug, is de brug over de Maas tussen Grave (Noord-Brabant) en Nederasselt (Gelderland). De brug is van 1927 tot 1929 gebouwd als onderdeel van de rijksweg ’s-Hertogenbosch-Nijmegen (later N324). De burg is vernoemd naar luitenant John. S. Thompson die als pelotonscommandant van de 82ste Amerikaanse Airborne Divisie de brug tijdens Operatie Market Garden veroverde.

Onder deze vaste brug ligt het Stuw- en sluizencomplex Grave. De brug heeft overal een doorvaarthoogte van NAP +15,55. Brug, stuw en sluizencomplex zijn eigendom van Rijkswaterstaat en liggen voor het overgrote deel in de gemeente Heumen.

Een volledig overzicht van de planning en aanpak is hier te vinden.

(Bron: Rijkswaterstaat, Wikipedia)

 

Reacties

Cookieinstellingen