Schraven Hoveniers mag geen 18 woningen bouwen

Foto: Manfred Richter via Pixabay

Hoveniersbedrijf Schraven krijgt geen toestemming van het college van B en W voor het bouwen van in totaal 18 woningen op de locatie aan de Oosterweg 279 in Wijchen. Volgens burgemeester en wethouders behoort de locatie tot het buitengebied van Wijchen en sluiten de typen woningen niet aan op de woonbehoefte.

Schraven wilde op het noordelijke deel van de locatie (kruising Oosterweg/Graafseweg) 4 vrijstaande woningen en 4 twee-onder-een-kapwoningen neerzetten. In een later stadium was het plan om na beëindiging van het bedrijf er nog eens 6 tiny houses en 4 twee-onder-eenkappers te bouwen.

‘Niet wenselijk’

Foto: Google Maps

Het college wijst dit verzoek af omdat dit perceel, hoewel het dicht bij de nieuwbouwlocatie Huurlingsedam ligt, nu en in de toekomst blijft behoren tot het buitengebied van Wijchen. “Hierdoor is een plan om nu 8 en in een later stadium nog 10 woningen te bouwen niet wenselijk”, volgens wethouder Geert Gerrits. De ontwikkeling van dit aantal woningen is wenselijk binnen bestaand stedelijk gebied. “De locatie aan de Oosterweg is een overgangsgebied en hoewel bebouwing wel mogelijk is, moeten er wel open doorkijkjes blijven. 18 woningen passen daar niet in.”

Geen starterswoningen

Een ander argument om het verzoek van Schraven niet te honoreren, is dat vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen niet als starterswoningen kunnen worden gezien, zoals de initiatiefnemer de woningen omschrijft. Dat is volgens het college niet realistisch gezien de locatie en omgeving waarin ze gebouwd worden.

Voor het saneren van een ongewenste bestemming of voormalige agrarische bebouwing is het ter compensatie mogelijk tot maximaal 4 woningen te bouwen (kleinschalige particuliere initiatieven, KPI). Daarvan is bij dit plan geen sprake. Pas in de tweede fase volgt een sanering van de bedrijfsbebouwing. Dat staat volgens het college niet in verhouding tot het aantal gevraagde woningen.

Daarbij komt dat de huidige bedrijfsactiviteiten niet voor overlast in de directe omgeving zorgen en er dus geen maatschappelijk belang is bij het verplaatsen of stoppen van het bedrijf. Ook is er nog geen sprake van het beëindigen van het hoveniersbedrijf in de eerste fase.

Extra bedrijfsloods

De initiatiefnemer heeft al eerder een soortgelijk plan ingediend. In 2019 is een KPI-plan ingediend voor het bouwen van 4 woningen en een extra bedrijfsloods naast de bestaande loods. Dat plan scoorde onvoldoende punten en is toen aangehouden. Een verbetering van dat plan volgde in de vorm van het plan voor 18 woningen. Dit is volgens het college geen KPI-plan meer, maar een normaal bouwinitiatief. Daarbij blijft dat het nog altijd een ongewenst plan voor deze locatie is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen