Proef met straatcoaches van start in Wijchen

Foto: Gemeente Wijchen

In de gemeenten Wijchen en Druten zijn vandaag, 1 februari, 2 straatcoaches aan de slag gegaan. Zij gaan politie, boa’s, wijkteams en jongerenwerk helpen bij de aanpak van overlast op straat.

De straatcoaches richten zich vooral op de groep jongeren die in de regel wat moeilijker te bereiken is. In hun aanpak werken de straatcoaches nauw samen met de eerdergenoemde partijen. Het gaat om een proef van een halfjaar.

Waarnemend burgemeester Marijke van Beek. Foto: CIZO Communicatie

“We hebben in de praktijk al mogen ervaren hoe flexibel de straatcoaches zijn”, laat burgemeester Marijke van Beek weten. “Toen in de afgelopen week onrust dreigde te ontstaan in Wijchen, schoten ze ons te hulp, al vóór de start van de pilot.”

Signaalfunctie

De straatcoaches hebben een signaalfunctie. Ze kennen de omgeving en de problemen die er spelen, ze spreken en begrijpen de taal van de straat. Zo leggen ze makkelijk contact met jongeren, maar ook met buurtbewoners en ondernemers. De straatcoaches treden op als het nodig is. Maar ze zijn er ook om jongeren te helpen bij vragen en problemen. Dat doen ze door een luisterend oor te bieden en in gesprek te gaan over mogelijke oplossingen.

De straatcoaches komen in actie bij allerlei vormen van overlast. Ook kunnen ze een rol spelen als extra toezicht bij evenementen. Ze zijn flexibel inzetbaar, ook ’s avonds, ’s nachts en in de weekenden. Daardoor kunnen ze snel reageren wanneer een melding van overlast binnenkomt.

Inwoners die overlast ervaren, kunnen dit het komend halfjaar rechtstreeks melden bij de straatcoaches. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer: 06-21943682. Melden kan ook via www.wijchen.nl of via de MijnGemeente App.

Concept

Yahya Hlimi. Foto: Secutor Security

Yahya Hlimi, die oorspronkelijk werkaam was als teamleider beveiliging in de verslavingszorg, zette in 2007 het straatcoachconcept in Venray op. Hij zag de problematiek op straten en in buurten die, naar zijn mening, werden veroorzaakt door onbegrip, (cultuur)verschillen, verveling, maar ook een gebrek aan kansen en toekomstperspectief voor deze groepen.

De aanpak om straatoverlast te verminderen of weg te nemen is gebaseerd op de juiste wijze van communiceren, een no-nonsensehouding en het geven maar ook eisen van respect op de wijze die op de straat gebruikelijk is. Op die wijze wordt de band met jongeren opgebouwd. Na de start in 2007 volgden andere gemeenten die straatcoaches van Secutor inzetten, onder andere Wijchen en Druten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen