Lokale studentenvakbond AKKU wil gratis collegejaar

Foto: Pixabay

Alle studenten moeten een extra jaar kosteloos kunnen studeren, als steun in de rug na de coronacrisis vindt Studentenvakbond AKKU, die de belangen behartigt van studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en de Radboud Universiteit. “Geef hen een herkansing van dit jaar”, aldus voorzitter Menno Uphoff.

“Studenten hebben ontzettend veel verloren dit jaar. Ze zijn veelal hun bijbaan kwijtgeraakt, het onderwijs was bijna volledig vanaf een scherm en de arbeidsmarkt is ook nog eens omver gegooid”, zegt Uphoff.

Aanvullende beurs

Het voorstel voor een gratis collegejaar voor elke student werd geïnitieerd door de Landelijke Studentenvakbond en kreeg bijval van lokale studentenvakbonden. Studievertraging is niet het enige gevolg van de coronacrisis, stellen zij.

In het plan van de bonden krijgen alle studenten die het afgelopen collegejaar stonden ingeschreven, een studiejaar waarin zij geen collegegeld hoeven te betalen. Daarnaast moeten studenten gebruik kunnen maken van de voorzieningen die zij normaal ook hebben, zoals een eventuele aanvullende beurs, het studentenreisproduct en de mogelijkheid om te lenen. Volgens de bonden is dit noodzakelijk om voor veel studenten het leven weer op de rit te krijgen.

Hogere studieschuld

De afgelopen dagen kwam er vanuit verschillende hoeken een sterke oproep om studenten te steunen na de coronacrisis. “Eerder opperden hogescholen al dat studenten een extra jaar studiefinanciering moeten krijgen, maar dit komt neer op een veel hogere studieschuld. Het plan van GroenLinks en D66 is een goed begin, maar doet alleen iets voor studenten die specifiek vertraging hebben opgelopen in hun studie, terwijl er veel meer aan de hand is dan alleen vertraging”, aldus Uphoff.

“Studenten zijn hun baan kwijt en hebben daarnaast bijna een jaar lang hun onderwijs en sociale leven ervaren vanuit een schermpje, in een kamer van vaak niet meer dan 13 vierkante meter.”

Welzijn

De studentenbond stelt dat een extra jaar zonder collegegeld studenten de lucht geeft die zij keihard nodig hebben. “Het geeft de ruimte om bijvoorbeeld vakken in te halen, een begin te maken met omscholing als dat nodig is na de crisis, of om gemiste ontwikkeling en ervaringen alsnog op te doen. Het welzijn van studenten is ontzettend achteruitgegaan dit jaar en dit plan kan echt iets voor hen betekenen.”

 

Reacties