Juliette Liebregts leest het beste voor in Wijchen

Foto: De Nationale Voorleeswedstrijd

Juliette Liebregts uit groep 8 van basisschool de Viersprong in Wijchen is winnaar geworden van de Voorleeswedstrijd in Wijchen. Haar voorleesfilmpje wordt ingezonden naar de Regionale Voorleesfinale. Aan de wedstrijd in Wijchen deden 4 scholen mee. Niet live in de Bibliotheek, maar via een filmpje dat werd opgenomen door cameraman Marc van Kampen van Kampvuur.tv.

Alix Wassing, projectleider van De Nationale Voorleeswedstrijd: “Dit jaar verloopt De Nationale Voorleeswedstrijd anders dan normaal. Opeens moeten kinderen thuis voorlezen voor een scherm, in plaats van in de Bibliotheek met de andere kampioenen. Dat maakt het misschien minder spannend, maar we vinden het belangrijk dat leesbevordering ook tijdens de lockdown door blijft gaan. Met De Nationale Voorleeswedstrijd hopen we dan ook digitaal een impuls te kunnen geven aan het stimuleren van (voor)leesplezier.”

Ongedwongen

Juliette Libregts, winnaar van de Voorleeswedstrijd in Wijchen. Foto: bibliotheek-wijchen.nl

De 4 schoolkampioenen in Wijchen waren Thomas Verhoeven van het Zuiderpad, Sven Toonen van Roncalli, Floor Mulders van de Wingerd en Juliette Liebregts van de Viersprong. De jury bestond uit voorzitster en kinderboekenschrijfster Inge de Bie, docenten van het Maaswaal College Henry Verharen en Nienke Elshof en radiomaakster Corine van Dijk. Zij bekeken de filmpjes en namen hun commentaren en de uitslag op en op deze manier kregen de voorlezers te horen wie de winnaar was.

Zij kozen uiteindelijk Juliette als winnaar. De jury prees haar natuurlijke en ongedwongen manier van voorlezen. “Het was geen gemakkelijke keuze”, zegt voorzitter Inge de Bie. “We hebben voor Juliette gekozen omdat haar inleiding ons al gelijk bij de strot greep. Ze zette de personages al gelijk heel beeldend neer waardoor we gelijk zin hadden in het verhaal.”

Landelijke finale

Het is de 28e keer dat De Nationale Voorleeswedstrijd wordt gehouden. Dit jaar organiseerden 2837 scholen een schoolwedstrijd. In totaal deden 150.155 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. Elke school meldde daarop zijn beste voorlezer, de schoolkampioen, aan voor de volgende ronde waarin de plaatselijke kampioen bekend wordt.

De Wijchense kampioen Juliette neemt het in de volgende ronde op tegen voorleestalenten uit de regio. Vervolgens wordt in Gelderland en de andere provincies een voorleeskampioen gekozen. Op 26 mei nemen de twaalf provinciale winnaars het tegen elkaar op in de landelijke finale. Een jury bestaande uit BN’ers – onder wie presentator Evita Mac-nack van het Jeugdjournaal, kinderboekenschrijver Jozua Douglas en Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel – bepaalt dan wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2021 mag noemen. De winnaar wordt ook Kinderboekendirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

De Nationale Voorleeswedstrijd is mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen, Nationale Voorleeswedstrijd, Kampvuur.tv en de Boekenbon.

Hier de video waarin de Wijchense winnaar bekend wordt gemaakt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen