CDA wil bescherming boeren tegen drugscriminelen

Foto: Pixabay

In het afgelopen jaar zijn in de regio Tweestromenland 40 hennepkwekerijen ontdekt en ontmanteld. Recent werd nog een wietkwekerij in een bedrijfspand op Bijsterhuizen na een tip ontdekt. Het CDA Wijchen maakt zich zorgen dat agrariërs en tuinders in het buitengebied door criminelen worden benaderd om hun bedrijfspanden aan hen te verhuren.

“Mede daardoor wordt deze sector ongewild in verband gebracht met criminele activiteiten”, zegt CDA-raadslid Karin Hoogteijling. Een versterkende factor voor de toekomst is volgens de christendemocraten dat het vastgoed in het buitengebied vaker zijn agrarische functie verliest door bedrijfsbeëindigingen. “Wat gebeurt er met al die vrijkomende agrarische bebouwing?” vraagt Hoogteijling zich af. “Daarbij komt dat een bedrijfsbeëindiging niet altijd gunstig verloopt. Indien agrariërs met grote schulden blijven zitten kan daardoor de druk van criminelen om hun gebouwen te verhuren moeilijker te weerstaan zijn.”

CDA-raadslid Karin Hoogteijling. Foto: CDA Wijchen

Leegstaande panden

Uit een recent rapport van TwynstraGudde blijkt dat er in de gemeente Wijchen in 2030 al ruim 60.000 vierkante meter aan agrarische bebouwing leeg zal staan. Het CDA Wijchen wil graag dat er meer aandacht komt voor de problematiek. “In hetzelfde onderzoek van TwynstraGudde wordt door agrariërs aangegeven dat 67 procent zelf denkt dat er sprake is van criminele activiteiten in het buitengebied.”

Keurmerk

Het CDA Wijchen wil daarom van het college van burgemeester en wethouders weten of er inderdaad sprake is van een toenemende vorm van ondermijning bij agrariërs en tuinders in het buitengebied en welke maatregelen er verder ondernomen om agrariërs en tuinders te beschermen voor ondermijning.

Het CDA wijst op het Keurmerk Veilig Buitengebied dat krachten bundelt van gemeenten, ondernemers en deskundigen in de strijd tegen ondermijning. Het CDA Wijchen is er voorstander van dat de gemeente dat Keurmerk gaat krijgen.

Zie ook:
Hennepkwekerij op Bijsterhuizen ontdekt

Reacties