Tegelwippen om tuin en openbare ruimte te vergroenen

Foto: Jan de Groen

Wie mee wil doen aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen heeft tot 30 september de tijd. Dit jaarlijkse evenement, dat voor de 2e keer wordt gehouden, ging deze week van start. De bedoeling is tegels plaats te laten maken voor gras, bloemperken en geveltuinen om zo tuinen klimaatadaptief te maken en de biodiversiteit te verhogen.

Aan het NK Tegelwippen doen ruim veertig gemeenten mee. Gemeente Wijchen zit daar overigens niet bij. Gedurende het NK worden in heel Nederland tegels vervangen door groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand, zo is uit onderzoek gebleken.

Minister

Bij de eerste editie werden 95.000 stoeptegels gewipt; dat betekent een hectare aan groen opgeleverd. Dat twee keer een voetbalveld. “Ik hoop dat we dit jaar nog veel meer tegels gaan wippen dan vorig jaar”, zegt demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). “Tegels vervangen door groen is een manier om ons land aan te passen aan klimaatverandering. Groen werkt als een spons en koelelement tegelijk in perioden van droogte en hitte.”

Gouden Tegel

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt wint de prestigieuze Gouden Tegel. Wijchenaren kunnen ook meedoen en hun gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl, ondanks dat de gemeente zich niet heeft aangemeld. Tegels worden automatisch opgeteld bij de tegelstand en tellen mee voor de Nationale Tegelteller. Tot op dit moment zijn in Nederland al bijna 20.000 tegels gewipt. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: de Publiekswipper die begin oktober wordt uitgereikt.

“De rivaliteit tussen gemeenten is natuurlijk leuk, maar we doen het uiteindelijk om heel Nederland zo groen mogelijk te maken. Wippen is belangrijker dan winnen”, zegt Eva Braaksma, mede-initiatiefnemer van het kampioenschap.

Groene Tuin

De start van het kampioenschap valt samen met de Week van de Groene Tuin die geheel in het teken staat van ontstenen. Met dit initiatief vragen Stichting Steenbreek, NL Greenlabel, Milieu Centraal, Tuinbranche Nederland en de Tuinen van Appeltern aandacht voor het belang van groene van tuinen, met het doel om tuinbezitters te stimuleren hun eigen tuin en straat te vergroenen en te verduurzamen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen