Uilenboom is na renovatie toegankelijke wijk geworden

De Ringlaan in Wijchen is inmiddels smaller gemaakt en heeft een breder trottoir gekregen.
Foto: Google Maps

De wijk Uilenboom in Wijchen is in de afgelopen jaren grondig gerenoveerd. Met de aanleg van nieuwe bestrating en stoepen is de wijk beter toegankelijk en bereikbaar geworden voor mindervaliden. De Cliëntenraad Integraal Gehandicaptenbeleid Wijchen is er zo tevreden over dat de wijk een toegankelijkheidskeurmerk heeft gekregen.

Henk Hermsen (l) van de werkgroep BTB en wethouder Paul Loermans met het toegankelijkheidskeurmerk voor de wijk Uilenboom. Foto: Gemeente Wijchen

De riolering in de wijk de Uilenboom was verouderd en moest nodig vervangen worden. Omdat de water- en gasleiding ook was verouderd, hebben Liander en Vitens deze tegelijk met de rioolwerkzaamheden vervangen, evenals de leiding naar de woningen en waar nodig de meters. Daarna zijn de straten en stoepen in de buurt opnieuw aangelegd. Ook zijn de trottoirbanden vervangen door een nieuw trottoir met aflopende stoepranden (oploopbanden) zodat deze voor iedereen toegankelijk zijn. De wijk en gebouwen in het gebied zijn nu goed bereikbaar en toegankelijk voor iedereen.

Keurmerk

De werkgroep Bereikbaar, Toegankelijk en Bruikbaar (BTB), onderdeel van de Cliëntenraad, reikte deze week een toegankelijkheidskeurmerk uit. Henk Hermsen van de werkgroep reikte het keurmerk uit aan wethouder Paul Loermans. De sticker die de werkgroep normaal op het raam van een gebouw plakt bij wijze van keurmerk, werd nu op de plattegrond van de wijk geplakt.

“Hier zijn we natuurlijk heel trots op”, vertelt Loermans. “De plattegrond met sticker krijgt dan ook een mooie plek ergens in de wijk. We hebben de wijk Uilenboom helemaal opgeknapt. Bij het maken van de plannen hebben we ervoor gezorgd dat iedereen zich in de wijk goed kan bewegen.”

Hindernissen

De werkgroep BTB houdt zich bezig met de aspecten bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar van alle (openbare) gebouwen en terreinen in Wijchen. Bij de bereikbaarheid gaat het erom dat de route tot het gebied of gebouw voor iedereen zonder hindernissen is. Een drempel of trap zijn bijvoorbeeld hindernissen die iemand in een rolstoel of met een rollator niet of heel moeilijk kan nemen. Ook een pinautomaat moet vanuit een rolstoel te gebruiken zijn. Odette Delhij, coördinator van de werkgroep: “Wij proberen steeds aanwezig te zijn vanaf de eerste tekeningen van nieuwbouwplannen. Onze inbreng heeft als doel om alles ‘BTB-proof’ te maken. Bij nieuwbouw scheelt dat enorm in de kosten, omdat dure aanpassingen naderhand niet nodig zijn.”

De verschillende fasen waarin de renovatiewerkzaamheden in de wijk Uilenboom zijn aangepakt. Bron: Gemeente Wijchen

Werkzaamheden

In het najaar van 2019 is in de wijk Uilenboom eerst de Violenstraat opgeknapt. Daarna zijn in het eerste kwartaal van 2020 de werkzaamheden aan de andere straten gestart: Ringlaan, Walstrostraat, Margrietstraat, Akkerwindestraat, Varenstraat, Leeuwebekstraat, Korenbloemstraat, Boterbloemstraat, Kamillestraat, Veldweg en het Madeliefpad. In het voorjaar van 2021 zijn de werkzaamheden afgerond.

In totaal zijn:

 • 2500 meter riool vervangen;
 • 9500 m2 trottoir vervangen;
 • 15.000 m2 rijbaan vervangen;
 • 3500 m water- en gasleiding vervangen, ook de huisaansluitingen;
 • is de Ringlaan smaller gemaakt en is er een breder trottoir gekomen;
 • is de Akkerwindestraat een fietsstraat geworden.

Uilenboom in cijfers

 • Uilenboom heeft afgerond een totale oppervlakte van 20 hectare land (100 hectare is 1 km2)
 • Het aantal inwoners in de wijk Uilenboom bedroeg vorig jaar 850. Een toename met 35 (4%) in vergelijking met het jaar ervoor
 • Er wonen vrijwel net zoveel mannen als vrouwen
 • Bijna een derde van de inwoners is 65 jaar of ouder (250 personen)
 • Er wonen 370 huishoudens in de wijk
 • Er zijn in totaal 65 bedrijfsvestigingen
 • De meeste panden zijn gebouw in de periode 1950-1970 (221)
 • In de periode 1700-1900 waren er in deze buurt slechts 9 adressen

(Bron: allecijfers.nl)

 

 

Reacties