Digitaal stemmen voor aanpak Hart van Zuid

Foto: Google Maps

Bewoners van Wijchen-Zuid kunnen vanaf komende week via het digitale systeem BuurtPeil hun voorkeur uitspreken voor aanpassingen om de wijk te verbeteren. Al vanaf 2016 wordt in overleg met de bewoners van Wijchen-Zuid bekeken hoe het ‘Hart van Zuid’ kan worden aangepakt.

Hart van Zuid is een gezamenlijk project van inwoners, Stichting Kans & Kleur, Wijkvereniging Wijchen Zuid, Ondernemersvereniging en winkelcentrum Zuiderpoort, Hazenberg Vastgoed, Woningcorporatie Talis, kinderopvang De Eerste Stap, ZZG Zorggroep, MeerVoormekaar en de gemeente Wijchen.

Prettig wonen

Het project Hart van Zuid onderzoekt hoe Wijchen-Zuid en het voorzieningencentrum (winkelcentrum en directe omgeving) een prettige woon- en leefomgeving blijft voor de komende 30 jaar. Een omgeving waar het ook in de toekomst prettig wonen en leven is, waar inwoners elkaar ontmoeten, winkelen, zorg kunnen krijgen en naar school kunnen gaan. Er wordt uitgegaan van 5 stellingen: alles vind ik in de wijk, ik voel mij thuis, een plek voor iedereen, het is fijn om buiten te zijn, en ik woon in een duurzame wijk.

Ideeën

In 2018 is een enquête gehouden onder de inwoners op te kijken welke ideeën het meest populair zijn. Circa 800 mensen vulden de vragenlijst in. Projecten die zijn aangedragen zijn onder meer het isoleren van woningen, het opzetten van jongerenactiviteiten, aansluiten bij Energiecoöperatie Leur eo en vrijwilligers uit de buurt opleiden tot energiecoach. Maar ook samen zonnepanelen inkopen, een gezamenlijke ontmoetingsplek in het voorzieningenhart maken en een tuin met eetbaar groen.

Stemmen

Inwoners krijgen per brief een unieke code thuis gestuurd waarmee op ideeën gestemd kan worden. De drie ideeën met de meeste stemmen krijgen een prijs. De prijsvraag start op 17 april en wethouder Paul Loermans is die dag vanaf 12.00 uur aanwezig om het startsein te geven. De prijsvraag loopt 3 weken; op zaterdag 15 mei om 12.00 uur worden de winnende ideeën bekendgemaakt.


De wijken van Hart van Zuid. Bron: Gemeente Wijchen

Info Wijchen-Zuid

  • Wijchen-Zuid is een deel met verschillende wijken in het zuiden van de gemeente Wijchen
  • Het gebied telt een kleine 8000 inwoners
  • De wijken zijn Abersland, Diepvoorde, Elsland, de Geer, de Grippen, Hoogmeer, Huissteden, Kronenland, Oudelaan, Sluiskamp, de Ververt, de Weertjes, Zesakkers en Zevendreef
  • Wijchen-Zuid beschikt onder meer over een eigen winkelcentrum (Zuiderpoort), een wijkcentrum (genomineerd voor Dorpshuis van het Jaar), diverse basisscholen, huisartsenpraktijk en tandartspraktijken

 

Reacties

Cookieinstellingen