Radioprogramma over instelling Compass GGZ Wijchen

Foto: Samuel Morazan/Pixabay

Het radioprogramma Pointer besteedt vandaag in een uitzending op Radio1 aandacht aan de eigenaar en bestuurder van de Wijchense jeugdzorg- en ggz-instelling Compass GGZ. Uit onderzoek van Pointer en Follow the Money zou blijken dat de man zich ten onrechte voordoet als psychotherapeut.

Pointer is het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV op tv, radio en online. Follow the Money is een onderzoeksplatform.

Cliënten

In 2020 kreeg directeur Koos Follings volgens de onderzoekers een Verklaring Omtrent het Gedrag om te kunnen werken met minderjarige cliënten, alhoewel hij in het verleden volgens het onderzoek is veroordeeld voor corruptie, stalking en bedreiging. Follow the Money en Pointer spraken met tientallen directbetrokkenen van de instelling. (oud-)Medewerkers, cliënten en hun ouders verklaren dat Compass behandeluren declareert die niet daadwerkelijk worden geleverd.

Havenweg

Compass GGZ is gevestigd aan de Havenweg in Wijchen, heeft locaties in onder meer Ledeacker, Lent, Nijmegen, Lent, Ledeacker en Sint Anthonis en doet volgens de onderzoekers zaken met meer dan 100 gemeenten en behandelt jaarlijks honderden cliënten. Het gaat om kinderen vanaf 4 jaar oud en jongeren en volwassenen met complexe psychische aandoeningen die moeilijk plaatsbaar zijn bij andere instellingen.

Reactie

Volgens NPO Radio1 reageerde Koos Föllings niet inhoudelijk op een uitgebreide lijst vragen van Pointer en Follow the Money. Hij benadrukt over een ISO-certificaat te beschikken en een HKZ-Keurmerk: “Dat keurmerk kan alleen worden verkregen indien de zorginstelling de zaken goed op orde heeft. Niet alleen wat betreft kwaliteit van zorg, maar ook wat betreft (financiële) organisatie.”

De uitzending van Pointer is vanavond (zondag) vanaf 19.00 uur te beluisteren op NPO Radio1.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen