D66 wil ophanghaken voor zakken met plasticafval

Foto: veldhoven.nieuws.nl

Wekelijks hangen in Nederland in ruim 60 gemeenten meer dan 200.000 zakken plastic aan lantaarnpalen. In Wijchen moeten de zakken met plasticafval elke 2 weken op straat worden gezet. Als het aan D66 ligt komen in de gemeente ook ophanghaken aan lantaarnpalen.

Om de 2 weken haalt de Dar in Wijchen het plastic op. Of liever PMD, een afkorting voor het afval van plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons of plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken.

De ophaaldag valt vaak samen met het legen van de afvalcontainers. Menigeen laat de plastic zak dan tegen de kliko aanleunen. Maar regelmatig vallen de zakken om, scheuren open of waaien weg.

Milieu

D66 vraagt zich af of in Wijchen al dergelijke ophanghaken hangen en of het college bereid is om een proef uit te voeren.

“Het is een innovatie die zowel mens als milieu ten goede komt”, zegt D66-raadslid Han Demmers. “Afvalhaken aan een lantaarnpaal voorkomen dat vuilniszakken wegwaaien, openscheuren en ongedierte aantrekken. Tevens zorgt het voor een netter straatbeeld en het ophalen kan efficiënter plaatsvinden.”

 

 

 

Reacties