Aangepaste 4 meiherdenking in Bergharen

De vlag halfstok bij het voormalige gemeentehuis van Bergharen
De vlag halfstok bij het voormalige gemeentehuis van Bergharen
Foto: Sjaak Arntz

In Bergharen wordt net als vorig jaar een aangepaste 4 meiviering gehouden. De gehele dag hangt de vlag halfstok hangen bij het monument ter nagedachtenis aan burgemeester Luske in het voormalige gemeentehuis van Bergharen aan de Dorpsstraat 73.

Op dinsdag 4 mei, de dag voor onze nationale Bevrijdingsdag, worden alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Sinds 1961 worden ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Bloemen leggen

In Bergharen worden met name diegenen herdacht die vanuit Bergharen, Hernen en Leur omkwamen, te weten burgemeester Jacques Luske (zie infoblok), Truus en Dinie Derksen, Chris Geurts en Toon van den Hogen en 9 Britse militairen die in deze dorpen hun leven lieten.

Op een tafel bij het monument aan de Dorpsstraat kan iedereen – nabestaanden en betrokken inwoners – die dag daar individueel bloemen leggen. Mochten er meerdere personen tegelijk komen, dan dient de gepaste afstand in acht te worden genomen.

In het begin van de middag leggen een vertegenwoordiging van de gemeente Wijchen en een kleine delegatie van het Oranje Comité van Bergharen daar tijdens een korte ceremonie bloemen.


Jacques Luske

Jacques Joseph Carlos Marie Luske (Baarn, 31 augustus 1901 – Neuengamme, 27 december 1944) was van 1934 tot 1944 burgemeester van Bergharen en Horssen. Hij deed in 1943 mee aan de april-meistaking en hielp onderduikers. Hij werd gesnapt tijdens een razzia door de bezetter en kwam in 1944 in het concentratiekamp Neuengamme terecht, waar hij op 43-jarige leeftijd aan een longontsteking overleed. Hij is in 1951 herbegraven in Groesbeek, op de R.K. begraafplaats Heilige Landstichting. (bron: Wikipedia)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen