Grijze kliko volgend jaar één keer in de maand geleegd

Foto: Dar

Vanaf volgend jaar wordt er maar 1 keer in de 4 weken restafval (grijze kliko) opgehaald in de gemeente Wijchen. Nu is dat nog 1 keer in de 2 weken. Aanleiding is het apart inzamelen van luiers en incontinentiemateriaal vanaf september.

De Dar-gemeenten kunnen vanaf deze zomer luiers en incontinentiemateriaal apart bij de ARN gaan aanleveren. De ARN heeft dan voldoende capaciteit om luiers en incontinentiemateriaal te recyclen. Apart verwerken is duurzaam: door dit afval niet meer te verbranden wordt minder CO2 uitgestoten. Het zorgt voor een verminderde uitstoot van 108,9 ton per jaar als er 113 ton wordt gerecycled.

Grijze kliko’s

In september 2019 besloot de gemeenteraad om de frequentie van het inzamelen van restafval wijzigen naar 1 keer per 4 weken wanneer zeker is dat luiers en incontinentiemateriaal apart van het restafval ingezameld kunnen worden. Dat is vanaf september. Inwoners die een 140 literkliko voor restafval hebben, mogen deze eenmalig wisselen naar een kliko van 240 liter.

Containers

De inschatting is dat er jaarlijks 113 ton luiers en incontinentiemateriaal in Wijchen wordt ingezameld; dit is 30 procent van de totale geschatte hoeveelheid. Huis aan huis inzamelen is te kostbaar gelet op de beperkte doelgroep.

Voor de inzameling in onze gemeente zijn 11 ‘brengvoorzieningen’ nodig. Die komen in de openbare ruimte, bestaan uit een losse container (660 liter) in een behuizing en voorzien van een paslezer. Er is nu voor gekozen om de in alle kleine kernen (uitgezonderd Leur) een brengpunt te gaan realiseren. In Wijchen is dat bij een aantal winkelcentra en bij de wooncomplexen Hof van Elst, Portiuncula en Rivo Torte. De meeste brengpunten komen op locaties waar nu al containers in de openbare ruimte staan.

Gratis plastic zakken

Het is de bedoeling om vanaf september met de inzameling te starten, onder voorbehoud dat het plaatsen van de containers geen vertraging oploopt door leveringsproblemen door corona. De containers worden wekelijks geleegd en regelmatig gereinigd. Voor de inzameling zijn speciale gratis zakken die verkrijgbaar zijn bij onder meer kinderdagverblijven, apotheken en huisartsen. Na aanmelding bij Dar krijgen inwoners toegang met hun afvalpas.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen