College ziet af van struinpad langs het Wijchens Meer

Hier zou het struinpad langs het Wijchens Meer moeten komen. Links van het midden de telecommast.
Hier zou het struinpad langs het Wijchens Meer moeten komen. Links van het midden de telecommast.
Foto: Google Maps

De gemeente ziet af van een struinpad tussen het Wijchens meer en de volkstuinen bij het Oosterpark. Ook het verplaatsen van het gemeentedepot gaat niet door. Het aanvankelijke doel van de herinrichting van het park was het geheel als groen en natuur in te richten. Het college stelt de gemeenteraad echter voor af te zien van het struinpad en verplaatsing van het depot gezien de relatief hoge kosten in relatie tot de noodzaak.

Bij het opstellen van het herinrichtingsplan voor het Oosterpark was al veel discussie over het struinpad. Een struinpad is een wandelpad dat grotendeels over onverharde wegen en velden loopt en waarmee stukken grond die voorheen niet legaal toegankelijk waren nu wel toegankelijk worden.

Foto’s: Pixabay

Beschermde dieren

De zone waar het struinpad moet komen wordt intensief gebruikt door beschermde dieren. Om voor de aanleg ontheffing van de Wet natuurbescherming te krijgen, moeten compenserende maatregelen worden genomen, onder andere de aanleg van een aparte ecologisch ingerichte zone. Daarnaast is voor een ontheffing ook nodig dat de noodzaak wordt aangetoond. Dat betekent dat moet worden aangetoond dat het belang van de wandelaar zwaarder weegt dan de verstoring van de das en de bever die in dat gebied voorkomen. Dat is niet haalbaar want op ongeveer 100 meter afstand ligt een wandelpad door het park dat evenwijdig loopt aan het tracé van het struinpad. Daarnaast kan op andere plaatsen langs de oever van het Wijchens Meer worden gewandeld.

Natuurverenigingen hebben al aangegeven dat zij desnoods tot aan de hoogste rechter het verlenen van een ontheffing zullen aanvechten. Ook de volkstuindersvereniging staat er negatief tegenover omdat er volkstuinen zouden moeten verdwijnen.

Foto: Google Maps/bewerking wijchen.nieuws.nl

Kosten

De kosten voor maatregelen die nodig zijn om het struinpad aan te leggen, worden globaal geraamd op ongeveer 30.000 euro exclusief btw; eventuele kosten voor compensatie van de volkstuinen en juridisch procedures zijn hierin niet opgenomen. Doordat het struinpad onverhard is, zullen mensen bij slechter weer de alternatieve route nemen; dat maakt dat het gebruik relatief laag is en daarmee niet in verhouding staat tot de kosten.

Gemeentedepot

Het gemeentedepot wordt als het aan het college ligt ook niet verplaatst. Het gemeentedepot in het Oosterpark past daar niet. Na het verwijderen ervan zou de vrijkomende ruimte kunnen worden ingericht op een manier die wel bij een park past. De kosten wegen volgens het college echter niet op tegen de voordelen.

De kosten voor het opruimen van de bestaande locatie en het inrichten van een nieuwe locatie worden globaal geschat op minimaal 450.000 euro. Daarnaast dient voor aankoop van een nieuw terrein rekening gehouden te worden met een prijs van op zijn minst 750.000 euro. De totale kosten komen daarmee op minimaal 1,2 miljoen euro. Kosten van een eventuele bodemsanering zijn daar nog niet in meegenomen. Door onderzoek valt uit te sluiten dat er een bodemsanering nodig is. Kosten daarvan kunnen uiteenlopen van 50.000 tot 200.000 euro.

Bedrijvenlocatie

De kosten bij elkaar vindt het college echter te gortig. Bovendien blijft er, als het depot zou worden verplaatst, toch een soort bedrijvenlocatie bestaan: het waterschapsgemaal en de telecomvoorzieningen blijven namelijk in het park want die kunnen niet worden verplaatst.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen