Wijchen werkt met Beuningen, Druten aan gezondheid

Foto: Pixabay

Na het Nationaal Preventieakkoord van de rijksoverheid sluiten de gemeenten Wijchen, Beuningen en Druten samen een Lokaal Preventieakkoord. Met het akkoord ‘Gezond en gelukkig in Beuningen, Druten en Wijchen’ werken de gemeenten aan de gezondheid van hun inwoners.

Dit doen zij voor en met inwoners en lokale partners, op de thema’s ‘gezond gewicht’ en ‘rookvrije generatie’. De gemeenten krijgen geld van de rijksoverheid om de lokale plannen uit te voeren.

Wethouder Titus Burgers. Foto: Gemeente Wijchen

Wethouder Burgers

De gemeenten beginnen niet op nul. Ze bouwen verder aan de positieve samenwerkingen en initiatieven die al bestaan. Gezondheidsvraagstukken kunnen en willen ze niet alleen vanuit de overheid oplossen. Het vraagt inzet van de hele samenleving.

Wethouder Titus Burgers van de gemeente Wijchen: “Vroeger had je grote voorlichtingscampagnes over gezondheid. Die vertelden ons wat we moesten doen om gezond te worden en blijven. Het idee was: als mensen weten wat gezond is, gaan ze het vanzelf doen. Nu weten we dat het belangrijker is dat mensen bewust zijn van hun gedrag. En dat mensen vanuit hun eigen motivatie werken aan gezondheid. Met realistische doelen die we kunnen halen. Ik hoop dat we dat ook bereiken met ons Lokaal Preventieakkoord.”

Samenleving

De wethouders van de 3 gemeenten zijn verheugd met dit akkoord. “Ik ben blij dat we starten met het Lokaal Preventieakkoord,” vertelt wethouder Frans Houben van de gemeente Beuningen. “We kiezen hierbij voor een positieve benadering. In plaats van met een vingertje te wijzen naar wat anderen niet goed doen, stimuleren we initiatieven die vanuit de samenleving komen.”

De eerste acties zijn al geformuleerd, maar dat wordt de komende jaren uitgebreid.

Gezonde regio

Door samen te werken leren de gemeenten van elkaar en hoeven ze het wiel niet opnieuw uit te vinden. Maar uiteraard voeren ze acties wel lokaal uit met organisaties, verenigingen en inwoners uit hun eigen gemeente.

Wethouder Gérard de Wildt van de gemeente Druten: “Als wethouder ben ik enorm trots op onze actieve en betrokken inwoners. Er zijn al veel mooie initiatieven rond bewegen en gezonde voeding. En daar begint het mee: mensen die het gewoon doén. Met het Lokaal Preventieakkoord willen we dat versterken en stimuleren. Geen stapels papier vanuit de gemeente, maar concrete acties om iets te doen. Zo werken we samen aan onze gezondheid en worden we de meest gezonde regio van Nederland!”

 

 

Reacties

Cookieinstellingen