Wijchen onderzoekt haalbaarheid waterstoftankstation

Foto: Still uit Meeting of Minds/[email protected]

[email protected] gaat dit jaar voor de gemeente Wijchen de haalbaarheid van een waterstoftankstation op bedrijventerrein Bijsterhuizen onderzoeken. Wethouder Nick Derks zette vrijdag zijn handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst.

[email protected] is een beweging die vernieuwing, sociale en economische groei in het Rijk van Nijmegen actief aanmoedigt. Hierin werken ondernemers, organisaties, investeerders en scholen / universiteiten met elkaar samen.

Het onderzoek gaat verder dan alleen een waterstoftankstation. Bekeken wordt of er een tankstation kan komen waar je naast waterstof ook LNG en biodiesel kan tanken. En uiteraard ontbreken laadpalen en snelladers voor elektrische auto’s niet.

Wethouder Nick Derks en Kirstie Lamers van [email protected] ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst voor het haalbaarheidsonderzoek naar een waterstoftankstation. Foto: Gemeente Wijchen

Duurzaamheid

Nick Derks, wethouder economie en voorzitter GR Bijsterhuizen: “De komst van een waterstoftankstation vergroot de economische kansen van het bedrijventerrein en de bedrijven in het Rijk van Nijmegen. En hiermee dragen we ook bij aan de Wijchense doelen op het gebied van duurzaamheid. Het mes snijdt aan meer kanten.”

Al in november 2020 gingen ondernemers en wethouders uit het Rijk van Nijmegen met elkaar aan het werk gegaan om de komst van een waterstoftankstation op park Bijsterhuizen te versnellen.

Subsidies

Het onderzoek richt zich aan de ene kant op het maken van een uitvoeringsagenda. Daarin moet komen te staan hoe de betrokken overheden de regels gebruiken. En ook welke subsidies er zijn voor de bouw en het gebruik van een waterstoftankstation. Daarnaast onderzoekt [email protected] welke ondernemers en investeerders echt mee gaan doen en onder welke voorwaarden een waterstoftankstation gebouwd kan worden.

Haalbaarheid

Ondernemers, kennisinstellingen zoals HAN University of Applied Sciences (voorheen Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) en verschillende gemeenten stelden al vast dat er genoeg kansen zijn om op bedrijventerrein Bijsterhuizen een waterstoftankstation te bouwen. Dit onderzoek moet duidelijk maken hoe haalbaar die kansen zijn. Eind van dit jaar is het hele onderzoek klaar.

 

Reacties

Cookieinstellingen