Waterstand in de Maas naar recordhoogte

De Maas gezien vanaf de Maasdijk bij Neerloon, richting Loonse Waard
Foto: Google Maps

De waterstand in de Maas zal de komende dagen flink stijgen. De Maas zal vandaag ruim boven de 1000 kubieke meter uit gaan komen: een uitzonderlijke situatie voor de tijd van het jaar. Sinds 1911 is dit niveau in de zomermaanden maar één keer overschreden, dat was tijdens het zomerse hoogwater van juli 1980.

De droge en hete zomers van de afgelopen jaren lijken niet op de zomer van nu. De komende dagen is het namelijk allesbehalve droog en wordt er veel neerslag verwacht. Vandaar de stijging van de waterstand in onder andere de Maas.

Uiterwaarden

Hoewel de enorme hoeveelheid water records breekt en de waterdeskundigen van Rijkswaterstaat spannende en energieke dagen bezorgt, zijn er natuurlijk ook minder fijne kanten aan de hevige regenval. Rijkswaterstaat verwacht dat de beken buiten hun oevers treden en dat op een aantal locaties de uiterwaarden zullen onderlopen. Dit heeft mogelijk gevolgen voor campings maar ook voor vee dat in de uiterwaarden graast in de zomer.

Maatregelen

Rijkswaterstaat en de waterschappen in dit gebied zijn alert en zullen waar mogelijk preventieve maatregelen treffen (zoals het openen van de stuwen). Ook adviseert

Rijkswaterstaat de pleziervaart om nu niet over de Maas te varen gezien de sterkere stroming. Ook is er kans op rommel in het water die in een schroef kan komen die daardoor vast kan lopen.


Feiten en cijfers de Maas
  • Lengte: 196 km
  • Breedte: 100 m
  • Diepte: -13,00 tot -6,00 m MP
  • Oppervlakte: 63 km2
Bron: Rijkswaterstaat

 

Reacties

Cookieinstellingen