De hondsdagen zijn gestart met zon en wolken

Foto: Pixabay

De hondsdagen zijn deze week begonnen. Het is geen officiƫle weerkundige term, maar deze periode van 4 weken staat vaak garant voor broeierig en explosief weer. Weerkundig staat de eerste dag van de hondsdagen gelijk aan het weer in de volgende 4 tot 6 weken.

De hondsdagen duren van ongeveer 20 juli tot 20 augustus. De Hondsdagen zijn genoemd naar de ster Sirius (Hondsster) van het sterrenbeeld Grote Hond (Canis Major). Het sterrenbeeld Grote Hond, met daarin Sirius, komt tegelijk op met de zon. Tijdens de Hondsdagen is deze ster niet te zien. In Nederland is de tijd van de Hondsdagen gemiddeld de warmste van het jaar.

Kattendagen

Het woord hondenweer is afgeleid van het oud-Nederlandse woord ondeweer. Dit betekent zeer slecht weer. Na de hondsdagen volgen nog kattendagen oftewel de 3 dagen die volgen op de hondsdagen. De hondsdagen kenmerken zich meestal door warm, vochtig weer met af en toe een fikse onweersbui, veel regen in korte tijd en lokaal wateroverlast.

Komende dagen

Het weer voor de komende week kenmerkt zich volgens Weeronline door rustig zomerweer met een warm slot. Voor morgen geldt voor Wijchen dat na een zonnige start, in de middag wolken overtrekken.

Voor de komende dagen ziet de verwachting voor Wijchen er als volgt uit:

Bron: weeronline.nl

 

 

 

 

 

 

Zie ook de uitgebreide lokale weersverwachting

 

Reacties

Cookieinstellingen