In de toekomst wellicht een Smulderspad in Wijchen?

Foto: Google Maps/Bewerking wijchen.nieuws.nl

Nederland telt ruim 200 straten die vernoemd zijn naar sporters die actief waren op de Olympische Spelen. De site Over Straatnamen heeft ze ingetekend op een kaart. Komt daar in de toekomst in Wijchen wellicht een Smulderspad, -steeg, -straat of -weg bij?

Veel gemeenten vernoemen mensen pas als ze minimaal 5 jaar (bij sommige gemeenten 10 jaar) dood zijn, zo meldt de straatnamensite. Er zijn uitzonderingen, voor leden van het koningshuis bijvoorbeeld, of voor Nobelprijswinnaars. Maar ook olympische sporters worden vaak al bij leven benoemd.

Anton Geesink

Meest bekende voorbeeld is wellicht Anton Geesink die op de Anton Geesinkstraat nummer 1 in Utrecht woonde. Maar op meer plekken in het land zijn olympische buurten of wijken, waar straten zijn genoemd naar olympische helden zoals een oudere medaillewinnaar als Bep van Klaveren (bokser die in 1928 goud won) en nog levende helden als Sjoukje Dijkstra en Ard Schenk.

Paden

Vaak kiest men een nog naamloos stukje openbare ruimte zoals een plantsoen of rotonde. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij Jochem Uytdehaage en Sanne Wevers. De dichtstbijzijnde sportnaamstraten zijn in Nijmegen te vinden, die met diverse paden de sporters eert: Gerrit Schultepad (geen medaille op de Spelen), Theo Blankenaauwpad (geen medaille), Jaap Edenpad (geen medaille) en Tom Simpsonpad (brons in 1968).

Smulders

In Wijchen zijn geen Olympische sporters geëerd met een straatnaam. We hebben er twee: Laura (in 2012, 2016 en 2021) en Merel Smulders (in 2021). Dus wie weet …

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen