Wijchen houdt proef met ‘slimme’ afvalbak

Wethouder Loermans met een proefgooi in de nieuwe afvalbak aan de Meerdreef/Don Emanuelstraat
Wethouder Loermans met een proefgooi in de nieuwe afvalbak aan de Meerdreef/Don Emanuelstraat
Foto: Gemeente Wijchen

Om minder zwerfafval te krijgen gaat Wijchen in de openbare ruimte een proef doen met een ‘slimme’ afvalbak. Het slimme betekent dat de bak via een appje aan de wijkbeheerder kan melden dat hij bijna vol is.

De nieuwe afvalbak heeft een capaciteit van 240 liter; dat is 4 keer zoveel als een gewone afvalbak. “Daar komt bij dat de nieuwe afvalbak een pers op zonne-energie heeft”, zegt Paul Loermans wethouder openbare ruimte. “Die pers drukt het afval samen waardoor er uiteindelijk ongeveer 12 keer meer in kan dan in een gewone afvalbak.”

Vandalismebestendig

Als de bak bijna vol is, dan meldt de bak dit zelf via een appje aan de wijkbeheerder. Loermans: “Hierdoor legen we de bak altijd op het juiste moment en gaan we niet onnodig langs om te legen. Verder is de afvalbak vandalismebestendig en sluit de inwerpklep zichzelf als hij vol zit. De bak kan zelfs op afstand vergrendeld worden. Dat is bijvoorbeeld handig rond oud en nieuw.”

Voetpedaal

De afvalbak is een product van Mr. Fill in Culemborg dat bovengrondse en ondergrondse systemen voor afvalinzameling maakt. Het bedrijf ontwikkelt systemen en produceert zelf in een fabriek van 10.000 vierkante meter. De bak heeft een voetpedaal waarmee de zelfpersende afvalbak eenvoudig is te openen en de gebruiker de klep niet meer met de hand hoeft aan te raken om het afval in te werpen. De klep sluit automatisch. De klep is gemaakt van roestvrij staal waardoor het bestand is tegen alle weersomstandigheden en afvalzuren. Een beschermplaat van polycarbonaat zorgt ervoor dat het zonnepaneel hufterproof is en gaat verkleuring van het zonnepaneel tegen.

Evaluatie

Of de bak in Wijchen een blijvertje is, wordt op termijn bekeken. Wethouder Loermans: “We gaan kijken of het wat is voor Wijchen. Na een jaar evalueren we.”

Bron: Mr. Fill

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen