‘Als raad collectief werken aan terugwinnen vertrouwen’

Foto: Still uit reportage ‘Influencers van toen en nu’ van de V&VN

PvdA-raadslid Zainab Osman vindt dat de gemeenteraad collectief moet werken aan het terugwinnen van het vertrouwen in de politiek. Dat zegt ze in een interview op de site van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden die haar bevraagt als ‘Raadslid van de week’

Osman zegt hierin: “Als we dat verlies aan vertrouwen niet als een probleem van alle fracties gezamenlijk zien, wordt het moeilijk dit vertrouwen te vergroten.”

Zainab Osman is in 1974 geboren in Mogadishu. Ze werkt sinds 2001 in de zorg (zie ook video-interview ‘Influencers van toen en nu‘ van de V&VN) als verzorgende IG en is verpleegkundige in opleiding. Osman is sinds 2006 lid van de PvdA en heeft als raadslid onder meer zorg en welzijn in haar portefeuille.

Burgemeester

Over een gekozen burgemeester zegt Osman dat ze daar geen voorstander van is. “Met een gekozen burgemeester veranderen de verhoudingen binnen de gemeenteraad. De burgemeester wordt dan niet meer gezien als de verbinder maar eerder als coryfee van een politieke partij. De burgemeester moet wat mij betreft boven de politieke partijen staan.”

Griffie

Vol lof is ze over de gemeentelijke griffie: “Gemeente Wijchen heeft een fantastische griffie. De griffier is er niet alleen om de raad te ondersteunen en te adviseren maar helpt de raad ook om te reflecteren op zijn rol als volksvertegenwoordiger.”

Fairtrade

Osman geeft aan trots te zijn op de uitwerking van haar motie om tot de fairtradegemeenten van Nederland toe te treden. “Dit heeft niet alleen geleid tot duurzaamheid, maar vooral een mooie vorm van inwonersparticipatie. Hiermee hebben we laten zien dat onze verantwoordelijkheid verder reikt dan de gemeentegrens.”

Het totale interview is te lezen op de site van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen