Olympisch goud voor Ilse Arts en rolstoelbasketbalteam

Ilse Arts (2e van links) luistert met haar teamgenoten naar het volkslied bij de medaille-uitreiking
Foto: still uit tv-verslag NOS Sport

Het Nederlands rolstoelbasketbalteam bij de vrouwen met de Wijchense Ilse Arts is kampioen geworden bij de Paralympische Spelen in Tokio. Oranje won met 50-31 van China, de ploeg waarin ze in de poulefase nog hadden verloren.

Coach Gertjan van der Linden had voor de finale een iets andere tactiek gekozen, waarin tegenstander China al vroeg moest worden tegengehouden. Dat werkte in het eerste kwart niet want Oranje kwam met 12-9 achter.

Ilse Arts (rechts) tijdens een time-out kort voor tijd in gesprek met coach Gertjan van der Linden. Foto: still uit tv-verslag NOS Sport

Voorsprong

In het tweede kwart vond de wereldkampioen iets vaker de basket, kwam op voorsprong en sloot af met een 21-14 voorsprong. In het derde deel wist Nederland verder uit te lopen en ging met een 33-20 voorsprong het laatste kwart in.

De meestal veelvuldig scoren Mariska Beijer (topscorer van het toernooi) was in deze wedstrijd wat minder op schot, maar Bo Kramer en Jitske Visser namen die rol met verve over.

Gouden plak

In het laatste kwart was al snel duidelijk dat Nederland eindelijk goud zou winnen op de Paralympische Spelen. Met een 50-31 zege kon de gouden plak gevierd worden voor Ilse Arts en haar ploeggenoten.

Nederland is nu naast Europees en wereldkampioen ook Olympisch kampioen.

 

Reacties