Uniek bouwproject van Batenburgers en woonstichting

Verstraaten (CPO Batenburg), wethouder Gerrits en adjunct-directeur De Kernen Martijn de Groof (v.l.n.r.)
Foto: Gemeente Wijchen

In navolging van Balgoij, Bergharen Niftrik en Wijchen, gaan ook in Batenburg bewoners samen hun huis bouwen. Het unieke is dat de 4 Batenburgers dit doen samen met woonstichting De Kernen. Voor zowel de gemeente Wijchen als voor De Kernen is het de eerste keer dat er op deze manier wordt samengewerkt.

De betrokken partijen hebben vandaag hun handtekening gezet onder een overeenkomst met de gemeente.

CPO

In het voorjaar van 2022, als alle procedures zijn afgerond, gaan de 4 Batenburgers op de plek van de huidige basisschool hun huis bouwen. De toekomstige bewoners hebben zich verenigd in een zogeheten CPO, een collectief particulier opdrachtgeverschap, dat gezamenlijk opdrachten geeft voor ontwerp en ontwikkeling van hun woningen. Zo zijn ze goedkoper uit en kan ieder bouwen naar zijn eigen wensen en mogelijkheden.

Dertien woningen

De woningen komen op de plek van bassischool St. Jan Baptist aan de Willibrordusstraat, die samen met de voetbalclub Batavia  en gemeenschapshuis de Hostert in de multifunctionele accommodatie aan de Hoppenhofstraat komt. De bewoners gaan 4 woningen bouwen: 3 vrijesectorwoningen en 1 sociale koopwoning. Deze sociale koopwoning wordt gebouwd door woonstichting De Kernen die naast deze woning ook 5 sociale huurwoningen bouwt.

Medewerking

Eén van de initiatiefnemers en voorzitter van CPO Batenburg is Sander Verstraaten: “Ik ben opgegroeid in Batenburg en woon voor mijn werk tijdelijk in Dortmund. Door in dit initiatief te stappen, kan ik hier straks weer wonen.” Hij is blij met de inspanningen van de lokale leefbaarheidsgroep en de gemeente. “Zonder hen was het niet gelukt. Beide hebben er alles aan gedaan om dit initiatief te laten slagen. Fijn, die medewerking.”

Uitdagende klus

Wethouder Gerrits juicht het initiatief in Batenburg toe: “Mooi als mensen uit dit stadje zelf de handen ineenslaan voor zo’n uitdagende klus. Echt bijzonder vind ik dat woningcorporatie De Kernen gewoon meedoet in de CPO-initiatief. Het draagt bij aan de leefbaarheid van Batenburg en sluit mooi aan bij de woonbehoefte. Wij werken hier als gemeente graag aan mee.”

De plek waar het nieuwe wijkje in Batenburg komt. Foto: Google Maps

Reacties

Cookieinstellingen