Glas-in-loodramen centraal bij Open Monumentendag

Glas-in-loodramen in de St. Annakerk in Bergharen
Foto: Open Monumentendag/comité Wijchen

In Wijchen wordt dit weekend voor de 35e keer de Open Monumentendag gehouden. Dit jaar staan het gehele weekend de monumentale gebrandschilderde glas-in-loodramen in de acht deelnemende kerken in de gemeente Wijchen centraal.

Het thema van het monumentenweekend is dit jaar ‘Mijn monument is jouw monument’. De gemeente Wijchen bestaat uit acht kernen, (7 kerkdorpen) met 202 gemeentelijke en 98 rijksmonumenten: 3 kastelen in de plaatsen Wijchen, Hernen en Batenburg, 4  molens, en verder kerken, boerderijen, en woonhuizen. Batenburg heeft een beschermd stadsgezicht, Leur is tot op heden een heerlijkheid. In totaal zijn er dit jaar op zaterdag en/of zondag 16 monumenten geopend en worden er 8 activiteiten georganiseerd.

Lezing

De opening van de Open Monumentendag in Wijchen is zaterdag om 12.00 uur in de St. Annakerk in Bergharen door burgemeester Marijke van Beek; aansluitend begint om 13:00 uur in het dorpshuis De Zandloper een lezing door Jo Bormans over de kerkramen van de deelnemende kerken. Deze kerkramen werden vaak door de parochianen gefinancierd of bij een bijzondere gelegenheid geschonken. Bormans heeft deze kerkramen in het Land van Maas en Waal geïnventariseerd, beschreven en gefotografeerd en samengebracht op een website.

Het volledige programma van de Open Monumentendag is te vinden op de website.

Reacties