VVD wil camera’s en bewaakte fietsenstalling in centrum

Nu er camera's hangen bij het station worden er meer fietsen in het centrum gestolen, volgens de VVD.
Foto: Google Maps

De VVD in Wijchen wil dat er camera’s in het centrum van Wijchen komen om fietsendiefstallen te voorkomen. Daarnaast pleit de fractie voor een bewaakte fietsenstalling in het centrum.

“Sinds het plaatsen van camera’s op het station in Wijchen is het aantal fietsendiefstallen daar drastisch afgenomen”, zegt raadslid Wessel Krale van de VVD. “De afgelopen jaren zijn vooral elektrische fietsen onderwerp van de diefstallen, nu deze een hoge waarde vertegenwoordigen. De Wijchense VVD ontvangt geluiden dat sinds de plaatsing van de camera’s bij het station, het probleem zich heeft verplaatst naar het centrum van Wijchen.”

E-bikes

VVD-raadslid Wessel Krale. Foto: VVD Wijchen

Uit eerdere vragen over hetzelfde onderwerp bleken volgens Krale er in 2020 meer fietsen te zijn gestolen dan in 2019. De aanwezigheid van elektrische fietsen heeft dit fenomeen versterkt, nu elektrische fietsen een aantrekkelijk doelwit zijn.

Uit cijfers van Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) en de politie blijkt dat in de eerste helft van 2021 in Wijchen 19 keer aangifte werd gedaan na diefstal van een elektrische fiets. Een jaar eerder gebeurde dit 18 keer. Van gewone fietsen werd 25 keer aangifte gedaan, tegenover 31 keer in het eerste halfjaar van 2020.

Aangifte

In Wijchen werd per 10.000 inwoners 4,6 keer aangifte gedaan van een gestolen e-bike. Het landelijk gemiddelde ligt op 6. Het relatief aantal aangiftes van gewone fietsen is 6,1 per 10.000 inwoners in Wijchen en landelijk 8. Volgens Jeroen Snijders Blok, voorzitter van S.A.F.E. is de aangiftebereidheid rondom fietsdiefstal laag. “Wat betekent dat de daadwerkelijke aantallen nog hoger liggen.”

Fietsenstalling

Om fietsendiefstallen zo veel mogelijk te voorkomen wil de Wijchense VVD veiligheids- en beveiligingsmaatregelen te namen. Reden waarom de VVD heeft verzocht om ook camera’s in het centrum van Wijchen te plaatsen en een bewaakte fietsenstalling in het centrum te creëren.

Zie ook:
Grote stijging aangiften diefstal e-bikes en bakfietsen

 

Reacties