Wijchen ‘geïrriteerd’ door Nationaal Water Programma

Foto: Linda Russ/Pixabay

“De irritatiegraad in Wijchen en Heumen is behoorlijk hoog”, zegt wethouder Paul Loermans als hij het heeft over het besluit om het Overasseltse Broek, gelegen in de beide gemeenten, te reserveren als mogelijk retentiegebied.

In het Ontwerp Nationaal Water Programma 2022-2027 is het Overasseltse Broek aangeduid als ‘gebiedsreservering voor de lange termijn Maas’, zo is te lezen in  de bijlage ‘Ontwerp overstromingsrisicobeheerplan Rijn, Maas, Schelde en Eems 2022-2027’. Dat betekent dat als de Maas overstroomt het gebied gebruikt kan worden om onder water te laten lopen.

Gereserveerde gebieden langs de grote rivieren. Omcirkeld: Overasseltse Broek. Bron: Rijksoverheid

Beperkingen

De gemeente Wijchen heeft, zo zegt Loermans, herhaaldelijk en tevergeefs geageerd tegen deze gebiedsreservering. Een dergelijke gebiedsreservering legt beperkingen op aan ruimtelijke ontwikkelingen, zodat het gebied in de toekomst eventueel kan worden ingezet als retentiegebied.

In de bijlage is te lezen: In de reserveringsgebieden vinden – zolang de reservering duurt – geen grootschalige of kapitaalintensieve ruimtelijke ontwikkelingen plaats. De reserveringsgebieden worden in het programma Integraal Rivier Management opnieuw bezien.

Schaduwschade

Door de gebiedsreservering kan zogenaamde schaduwschade ontstaan. Van planologische schaduwschade is sprake wanneer een overheidsbesluit of een feitelijke handeling feitelijk al schade veroorzaakt, terwijl nog geen concreet besluit is genomen. Die schade komt niet in aanmerking voor tegemoetkoming of compensatie door de rijksoverheid.

Hoogwaterstanden

In het kader van het regioproces Bedijkte Maas (onderdeel van het Deltaprogramma Maas) is eerder nut en noodzaak van het retentiegebied Overasseltse Broek onderzocht, zegt Loermans.

Wethouder Paul Loermans. Foto: Gemeente Wijchen

“Hierbij is de retentie Overasseltse Broek als niet-realistische maatregel aangemerkt vanwege de beperkte bijdrage aan de hoogwaterstanden – het gaat om enkele centimeters – , de onbetrouwbaarheid in werking en de ruimtelijke impact. Er moet dan een dijk komen om een gebied van circa 500 hectare.”

Samen

Samen met de gemeente Heumen heeft Wijchen (opnieuw) een zienswijze bij het Nationaal Water Programma ingediend; eerder gebeurde dat al in 2014, 2015 en 2020. “We dachten dat we het nu achter ons hadden, maar het komt iedere keer weer terug.”

De zienswijze is bedoeld om het ministerie de opvattingen van de gemeente Wijchen in overweging te laten nemen. Met het indienen van een zienswijze staat de gemeente sterker in toekomstig verweer. “Omdat het gebied in beide gemeenten ligt, trekken we samen met Heumen op.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen