Onderzoek invloed corona op leven en welzijn jongeren

Foto: Alexandra Koch/Pixabay

GGD Gelderland-Zuid gaat in samenwerking met de middelbare scholen onderzoeken welke invloed corona heeft (gehad) op de gezondheid, leefstijl en het welzijn van jongeren. Het gaat om een extra meting van de reguliere Gezondheidsmonitor Jeugd.

De Gezondheidsmonitor Jeugd is een langlopend onderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren, dat normaal gesproken 1 keer in de 4 jaar plaatsvindt. De laatste keer was najaar 2019. De resultaten over de jeugd in Wijchen zijn hier in tabellen tezien. Maar vanwege de afgelopen coronaperiode is landelijk besloten om in het najaar van 2021 een extra onderzoek uit te voeren: de Corona Gezondheidsmonitor 2021. Daarin ligt de nadruk op de aspecten van gezondheid, welzijn en leefstijl die mogelijk veranderd zijn in de coronatijd.

Vragenlijst

Het onderzoek wordt uitgevoerd in oktober en november 2021. Leerlingen van de klassen 2 en 4 van het voortgezet onderwijs wordt op school, tijdens een lesuur, gevraagd om een vragenlijst in te vullen via de computer. Deze vragen gaan over allerlei aspecten van gezondheid, welzijn en leefstijl waar jongeren mee te maken hebben. Omdat we veel vragen precies hetzelfde stellen als in het najaar van 2019 (vóór corona) kan goed het verschil bekeken worden.

Lockdowns

Daarnaast krijgen jongeren een aantal vragen die speciaal over corona gaan. Wat ze zelf hebben meegemaakt en of dat nog impact heeft op hun gezondheid en welzijn, hoe ze op de periode van de lockdowns terugkijken, wat ze het vervelendst vonden of misschien ook wel fijn.

Leerlingen in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs kunnen meestal ook gewoon meedoen aan het onderzoek. Wel is er voor deze leerlingen een aparte vragenlijst die korter en eenvoudiger is. Leerlingen krijgen na afloop een link naar de website JouwGGD.nl. Dat is een betrouwbare site voor jongeren met meer informatie over alles wat te maken heeft met gezondheid in brede zin.

Anoniem

De Corona Gezondheidsmonitor Jeugd is anoniem: leerlingen wordt nergens  gevraagd hun naam, adres, leerlingnummer of iets dergelijks invullen. Niemand komt te weten wie welke antwoorden heeft gegeven. De bedoeling van het onderzoek is uitspraken te kunnen doen over groepen jongeren, bijvoorbeeld over de leerlingen van een school of de jongeren uit een gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen