Nieuwe richtlijnen bij aanvraag huishoudelijke hulp

Foto: Simon Kadula/Pixabay

De gemeente Wijchen gaat nieuwe richtlijnen gebruiken voor de huishoudelijke hulp in Wijchen. “Bij het nemen van deze beslissing hebben we steeds voor ogen gehad dat de hulp beschikbaar moet blijven voor mensen die het echt nodig hebben” zegt wethouder Titus Burgers.

De gemeenteraad heeft onlangs met dit voorstel ingestemd om huishoudelijke hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) betaalbaar te houden. De nieuwe richtlijnen zijn op onderdelen soberder, maar er zijn allerlei mogelijkheden om maatwerk te bieden. Daarbij wordt rekening gehouden met de individuele omstandigheden van de persoon en de situatie. De nieuwe richtlijnen gaan in op 1 november.

Toename aanvragen

Al enige tijd is er een sterke toename van de aanvragen voor huishoudelijke hulp in Wijchen. Dat gebeurt niet alleen in Wijchen maar ook bij andere gemeenten in Nederland. Deze stijging komt onder andere doordat mensen langer zelfstandig thuis wonen, en minder makkelijk een plaats krijgen in een verzorgingshuis. Helaas is er ook sprake van een toename van complexe problemen bij ouderen die ondersteuning nodig hebben.

Wethouder Titus Burgers. Foto: Gemeente Wijchen

Uitgaven

Wethouder Burgers: “Om de huishoudelijke hulp in stand te houden hebben wij deze nieuwe richtlijnen opgesteld. We moeten als gemeente grip krijgen op onze uitgaven om een gat in de begroting te voorkomen. Met deze nieuwe richtlijnen blijft hulp in het huishouden in de toekomst betaalbaar.”

Sinds 2020 is ondersteuning op grond van de Wmo niet meer inkomensafhankelijk. Dus iedereen, ongeacht zijn inkomen, betaalt voor de ondersteuning het zogenoemde abonnementstarief van 19 euro per maand. Dit heeft ook geleid tot een toename van aanvragen.

Hulp betaalbaar

“Met de nieuwe maatregel houden wij in de toekomst de hulp betaalbaar. Maar we zijn er voor alle inwoners. We bieden daarom de inwoners die wel financieel zelfredzaam zijn alternatieven aan zoals de Witte hulp via de Regeling Diensten aan huis”, aldus Titus Burgers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen