Coronavaccinatie voor mensen met prikangst

Foto: Angelo Esslinger/Pixabay

GGD Gelderland-Zuid begint deze week met een extra vaccinatiemogelijkheid op de locatie aan de Groenewoudseweg in Nijmegen. Er is tijdens deze openstelling speciale aandacht voor mensen met ernstige prikangst. Zij kunnen dit van tevoren laten weten.

De extra vaccinatiemiddagen zijn in de maand november op 4 woensdagen van 17.00 tot 20.00 uur. Op woensdag 3 november is de eerste vaccinatiemiddag. Een afspraak maken is niet nodig. De GGD prikt met het Janssen- of Pfizervaccin. Voor vaccinatie is een geldig legitimatiebewijs vereist.

Prikangst

Er is tijdens deze openstelling speciale aandacht voor mensen met ernstige prikangst. Zij kunnen dit van te voren laten weten. Voor meer informatie en het maken van een afspraak kunnen mensen bellen naar telefoonnummer 088-1447123.

Zonder afspraak

Ook op de andere vaccinatielocaties in Wijchen, Tiel en Culemborg is het mogelijk om langs te komen voor een vaccinatie. Meer informatie hierover staat op de website www.prikkenzonderafspraak.nl of op de site van de GGD Gelderland-Zuid.

Tips

Henk Schenk werkte meer dan 20 jaar bij de GGD in Amersfoort als uitvoerend arts en manager en is gespecialiseerd in prikangst. Sinds 2006 werkt hij als zelfstandig professional in de zorg. Hij heeft de volgende tips voor mensen met prikangst:

  1. Zorg dat je uitgerust bent en voldoende gegeten en gedronken hebt. Je lichaam heeft die energie nodig.
  2. Wees niet te trots of te bescheiden, vertel het de prikker en wees heel duidelijk. De prikker gaat ervan uit dat de meesten een prik wat onprettig kunnen vinden. Hij of zij kan niet raden dat je het echt heel eng vindt. Ze zijn wel getraind om empathisch met prikangst om te gaan en geven je graag wat extra tijd en uitleg.
  3. Kijk niet naar je arm tijdens de prik. Dat helpt bij het ontspannen.
  4. Zoek afleiding: zet bijvoorbeeld je favoriete muziek op.
  5. Ontspan je arm zoveel mogelijk, laat je schouders bewust zakken.
  6. Doe ademhalingsoefeningen: adem bewust, in door je neus, uit door je mond. Als je je daarop concentreert, ervaar je de prik als sneller en pijnlozer.

Reacties

Cookieinstellingen