Wijchen zakt in lijst toiletvriendelijkste gemeenten

Foto: Pixabay

In het jaarlijkse onderzoek naar toiletvriendelijkheid is Druten net als vorig jaar de toiletvriendelijkste gebleken. De gemeente Wijchen zakte een flink aantal plaatsen en staat op de 85e plaats; vorig jaar was dat plek 71.

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) stelt deze ranglijst ieder jaar op samen met de HogeNood-app, de grootste database van openbare toiletten in Nederland met nu ruim 7500 toiletten.

Beleid

In totaal kon iedere gemeente op basis van specifieke indicatoren 1000 punten behalen. Voor het puntentotaal telden onder andere mee het aantal inwoners op 1 toilet, de faciliteiten per locatie (voor hoe meer mensen het toilet geschikt is hoe hoger het aantal punten),  de 500 meternorm, het percentage toiletten van het totaal dat openbaar is ten opzichte van opengesteld en het beleid van de gemeente.

Regio

Van de top 3 heeft nummer één gemeente Druten 751 punten, nummer twee gemeente Losser 746 punten en nummer drie gemeente Utrecht 744 punten. Gemeente Wijchen heeft op plek 85 in totaal 576 punten behaald.

Overigens is Wijchen na Druten wel de best presterende gemeente in de regio:

  • 1 Druten – 751 punten
  • 85 Wijchen – 576 punten
  • 128 Nijmegen – 528 punten
  • 154 Grave – 482 punten
  • 172 Heumen – 464 punten
  • 324 Beuningen – 240 punten
  • 345 West Maas en Waal – 150 punten

Levenskwaliteit

Foto: Pixabay

“Toiletten zijn niet alleen van belang voor 2 miljoen mensen met een spijsverteringsziekte of de 1,5 miljoen blaaspatiënten, maar uiteindelijk voor ons allemaal”, zegt Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting.

“Uit onderzoek eerder dit jaar in opdracht van de Toiletalliantie bleek namelijk dat een gebrek aan toiletten 1 op de 5 mensen soms, tot regelmatig thuishoudt. Onder vrouwen is dit maar liefst 1 op de 3. Ook geeft 1 op de 3 mensen aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op de levenskwaliteit. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en in verblijfsgebieden als parken om de 500 meter een toilet te vinden moet zijn. Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.”

 

 

Reacties