Aantal mensen met betalingsproblemen iets gedaald

Foto: Pixabay

Het aantal Nederlanders met betalingsproblemen is dit jaar iets afgenomen. Volgens de Stichting BKR zit Wijchen niet in de top tien van gemeenten met de meeste inwoners met onvoldoende middelen om een krediet af te lossen, maar wel in het rijtje met 1,5 tot 3,5 procent van de inwoners die problemen hebben.

De stad met de meeste betalingsproblemen is Rotterdam waar 10,04 procent van de inwoners financiële problemen heeft, gevolgd door Schiedam (9,08 procent) en Den Haag (8,7 procent). De minste armoede komt voor in Rozendaal (0,38 procent), gevolgd door Bunnik (1,08 procent) en Midden-Delfland (1,17 procent). Wijchen staat niet in de top tien, maar het percentage ligt daar tussen 1,5 en 3,5 procent.

Bron: Stichting BKR

Coronabeperkingen

Van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder had eind september 4,2 procent betalingsproblemen. Dat is een lichte afname vergeleken met eind vorig jaar, toen dat nog 4,3 procent was. Dat de armoede in ons land af lijkt te nemen komt volgens de gegevens die kredietregistratiebureau BKR daarover tot eind september dit jaar verzamelde, mede doordat mensen door de coronabeperkingen minder geld uitgaven aan horeca en vakanties.

Ook zouden problemen met bijvoorbeeld het afbetalen van schulden pas later aan het licht kunnen komen, omdat door de coronapandemie tijdelijk gunstigere betalingsregelingen golden.

De enige leeftijdscategorie die de eerste maanden van dit jaar meer problemen kreeg met betalingen zijn 60-plussers. Doordat de pensioenen al jaren niet meestijgen met prijsstijgingen kunnen gepensioneerden steeds minder met hetzelfde geld kopen. Volgens een woordvoerder van BKR is dat ook terug te zien bij de schulden die 70-plussers hebben. Alleen in die groep nam het aantal mensen met schulden toe.

Betalingsproblemen

Volgens BKR heeft een persoon betalingsprobleem als hij:

  • een bepaalde periode achterloopt met betalen en de kredietaanbieder die betalingsachterstand heeft gemeld bij het BKR;
  • met een kredietaanbieder een aflossingsregeling heeft afgesproken;
  • de (rest)vordering in één keer moet betalen;
  • de (rest)vordering niet helemaal kan terugbetalen en de kredietaanbieder daardoor 250 euro of meer afboekt;
  • gebruikmaakt van schuldhulp (saneringskrediet of schuldbemiddeling).

FEITEN Betalingsproblemen

  • Ruim 8 miljoen Nederlanders hadden eind september 2021 samen meer dan 9,8 miljoen consumptieve kredieten.
  • Zowel het aantal personen met een krediet als het aantal kredieten blijft dalen sinds de start van de coronapandemie.
  • Ruim 95 procent van de mensen heeft zijn betaalgedrag op orde en betaalt zijn krediet op tijd terug.
  • Het aantal mensen met betalingsproblemen daalde van bijna 618.000 eind 2020 naar bijna 594.000 mensen eind september 2021.
  • Het percentage Nederlanders met een betalingsprobleem nam ook af: van 4,34 procent van alle Nederlandse inwoners van 18 jaar en ouder eind 2020 naar 4,17 procent eind september 2021.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen