Nepbericht over boosterprik voor onderwijspersoneel

Foto: GGD GHOR

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland waarschuwt voor een nepbericht dat rondgaat over onderwijspersoneel dat voorrang zou krijgen bij de boostervaccinaties. Dit is onjuist, zegt de GGD.

‘In verschillende GGD-regio’s zien wij onderwijspersoneel op priklocaties verschijnen met een afspraak op basis van een fake bericht’, staat in een verklaring. ‘De GGD’en kunnen deze mensen niet helpen.’ De organisatie wijst op het huidige beleid, waarbij mensen van oud naar jong een prik krijgen. ‘Deze oproepen voor specifieke groepen worden uitsluitend door het ministerie van VWS en de GGD’en gedaan.’ Het is niet bekend hoe breed het nepbericht is verspreid.

Fraudeurs

Nu meer mensen worden opgeroepen voor een boosterprik, neemt ook de cybercriminaliteit toe. Fraudeurs hopen geld afhandig te maken van mensen die niet weten hoe het vaccinatieproces werkt.

Eerder deden al valse e-mails de ronde uit naam van GGD GHOR Nederland. In deze e-mails staat dat elke senior in Nederland verplicht een boosterprik krijgt. Wie op de link klikt om een afspraak te maken, komt uit bij een bankomgeving. Fraudeurs proberen ouderen op deze manier geld afhandig te maken. Een boosterprik is vrijwillig en gratis, en GGD GHOR Nederland stuurt nooit e-mails met een uitnodiging. De enige e-mails die men met betrekking tot uw vaccinatieafspraak van GGD GHOR Nederland krijgt, zijn afspraakbevestigingen. Die krijgt men automatisch nadat online of telefonisch een afspraak is gemaakt.

Voordringen

Een woordvoerder van GGD GHOR bevestigt dat er dagelijks tussen de 150 en 200 mensen worden uitgepikt die proberen voor te dringen bij de boostervaccinatie, zoals de NOS eerder meldde. Ze geven dan een vals geboortejaar op, maar het systeem meldt het als het ingevulde geboortejaar niet matcht met hun DigiD. Dan wordt hun afspraak geannuleerd.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen