Ruim de helft minder files op Nederlandse wegen in 2021

Foto: Google Maps

De A50 langs Wijchen staat ook dit jaar weer in de ANWB file top 10. Het gaat om het stuk tussen knooppunt Ewijk en afrit Ravenstein. Alle beperkende maatregelen vanwege corona hebben dit jaar wel geleid tot een forse daling van het aantal files op de Nederlandse wegen. Dit concludeert ANWB Verkeersinformatie op basis van de filecijfers.

De snelweg A50 begint bij knooppunt Ekkersweijer (Eindhoven) en eindigt bij knooppunt Hattemerbroek. De weg is een van de routes die het zuiden van Nederland met het noorden verbindt. De snelweg is verdeeld in 2 gedeelten: die van Eindhoven naar Arnhem, en die van Arnhem naar Hattemerbroek. Om van het ene op het ander deel te komen, moet men een stuk via de A12 rijden.

Ochtendspits

De filezwaarte in 2021 daalde met 57 procent ten opzichte van 2019. Het jaar dat nog forse groeicijfers in de mobiliteit liet zien. Het verkeersaanbod tijdens de ochtendspits, de graadmeter voor het woonwerkverkeer, was dankzij het massaal thuiswerken laag. Weggebruikers ondervonden daardoor tussen 06.00-09.00 uur nauwelijks hinder van files. Overdag was er slechts sprake van een lichte daling van het aantal files. In de maand juli was het zelfs drukker dan in andere jaren. Vooral op vrijdagen was het deze zomer en herfst opmerkelijk druk op de Nederlandse wegen. Veel Nederlanders trokken er voor een paar dagen op uit.

Weersomstandigheden

De weersomstandigheden hebben het verkeer het afgelopen jaar een aantal keer flink gehinderd. De maand februari begon met ijzel in het midden en noorden van het land. Diverse wegen moesten vanwege de gladheid en vele ongelukken tijdelijk worden afgesloten. De lang aanhoudende regenval op woensdag 14 juli zorgde in Limburg voor enorme wateroverlast. Diverse wegen werden afgesloten voor het verkeer.

Oktober was dit jaar de drukste maand op de weg. Opvallend was de terugkeer van de ochtendspits na het vervallen van het dringende thuiswerkadvies. De meeste files stonden dit jaar in Zuid-Holland (vooral in de regio Rotterdam) en in Noord-Brabant.

Bron: ANWB

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen