Noah en Julia meest populair in Gelderland

Foto: Pixabay

De populairste namen in Gelderland in 2021 waren Noah en Julia. Dat loopt gelijk met de namen die landelijk gezien het meest gegeven werden aan nieuwgeborenen.

De SVB publiceert elk jaar een overzicht van de meest populaire kindernamen. De SVB keert ieder kwartaal de kinderbijslag uit, die wordt aangevraagd wanneer een baby wordt geboren. Om de privacy te kunnen waarborgen geeft de SVB alleen namen weer die minimaal 25 keer gegeven zijn.

Baby’s

Bron: SVB

Noah is, net als in 2020, de populairste jongensnaam en werd 945 keer gegeven. Bij de meisjes is Julia de populairste naam. 753 meisjes hebben deze naam gekregen. In 2021 zijn in Nederland (tot en met november 2021) 177.473 baby’s geboren: 90.943 jongens en 86.530 meisjes.

In de Gelderse lijst (zie onderaan artikel) komt, in tegenstelling tot de landelijke top 10, bij de jongensnamen ook Mees voor; bij de meisjes zijn er meer verschillen. Daar staan de namen Evi, Lauren en Lotte.

Internationaal

Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit Utrecht, ziet een internationale trend: “De populariteit van voornamen in Nederland staat niet op zichzelf. De nummer 1 bij de jongens Noah – 3e keer op rij – is een internationale topnaam, net zoals Lucas, Liam, James en Finn. De helft van de top 10 jongensnamen was er 10 jaar geleden ook al bij: Lucas, Sem, Daan, Levi en Milan. Bij de meisjes maken Emma, Julia en Sophie al 10 jaar de dienst uit, met dit keer Julia als winnaar. Ook dit zijn internationaal populaire namen, net zoals Mila en de nu snel opkomende Olivia. Vooral Amerika lijkt daarbij het voorbeeld te geven.”

Korte namen

Volgens Bloothooft is het opvallend dat oudtestamentische – en korte – namen zoals Sem, Levi, Saar en Sara in trek zijn. “Typisch Nederlandse voorkeuren in de top 10 zijn alleen Sem, Daan en Milou. Veranderingen in populariteit gaan langzaam maar gestaag: pas na zo’n 25 jaar -–een generatie – zien we weer een nieuwe toplijst.”

De top 10 van kindernamen in 2021 in de provincie Gelderland:

Bron: SVB

 

 

Reacties

Cookieinstellingen