Plan voor luxe hotel bij Thermen Berendonck

Foto: Thermen Berendonck

Er komt een nieuw hotel in Wijchen. Bij wellnesscentrum Thermen Berendonck komt een accommodatie met 102 kamers. In overleg met natuurorganisaties is overeengekomen om de hotelaccommodatie op natuurinclusieve wijze te bouwen.

Tot nu toe kunnen bezoekers via Thermen hotelarrangementen boeken bij hotels in de regio, zoals Hotel Umberto, Hoogeerd in Niftrik en Van der Valk in Nijmegen-Lent. Dat is straks niet meer nodig omdat bezoekers van de sauna’s en baden dan in een luxe hotel op het terrein kunnen overnachten.

Toeristische visie

Wethouder Geert Gerrits. Foto: Gemeente Wijchen

Een nieuw hotel past in de toeristische visie die de gemeente Wijchen heeft, zegt wethouder Geert Gerrits. “De ontwikkelingsvisie voor het recreatiegebied Berendonck (die eind oktober 2020 door de raad is vastgesteld, red.) zet in op versterking van de bestaande voorzieningen. Daarnaast zorgt het voor werkgelegenheid.”

Om de bouw van een hotel mogelijk te maken is een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk.

Capaciteit

Het wellnesscentrum zelf wordt niet vergroot of geïntensiveerd. De maximale capaciteit van Thermen Berendonck is en blijft 1000 gasten per dag. Er is in de nieuwe situatie sprake van een overcapaciteit van 28 procent (circa 131 parkeerplaatsen) en de parkeervoorzieningen hoeven dan ook niet uitgebreid te worden.

Natuurinclusief

Om mogelijke bezwaren tegen de plannen en het verdwijnen van groen in te dammen, hebben de initiatiefnemers vooraf overleg gevoerd met diverse belangenorganisaties (IVN, Vereniging Natuur & Milieu Wijchen, Vogelwerkgroep Nijmegen). In overleg met deze organisaties is overeengekomen om de hotelaccommodatie op natuurinclusieve wijze te bouwen.

Eik behouden

Er worden onder andere vogelhuisjes opgehangen rondom de recreatieplas en bomen die gekapt moeten worden, zullen in tweevoud worden herplant. Het overleg met de natuurorganisaties heeft er voorts toe geleid dat het hotel circa 5 meter oostwaarts is verschoven, ten behoeve van het behoud van een grote eik aan de zuidwestzijde van het plangebied. Deze verschuiving heeft tot gevolg dat de tunnel naar het Thermencomplex iets langer wordt en dat het aantal kamers in de nieuwe opzet teruggebracht wordt naar 102. Het aantal van 110 blijft het maximaal aantal toegestane kamers.

Winkelen

De verwachting is dat naast de combinatie hotel-wellness meerdaagse wellnessgasten hun bezoek aan Thermen Berendonck zullen uitbreiden met een bezoek aan andere voorzieningen elders in de gemeente Wijchen. Hierbij kan gedacht worden aan activiteiten zoals winkelen, horeca, outdoor, museumbezoek en sportieve recreatie.

 

Reacties

Cookieinstellingen