College wil vóór nieuw seizoen ander voetbalveld Diosa

Het veld van SC Diosa kort na de opening in 2015
Het veld van SC Diosa kort na de opening in 2015
Foto: wijchen.nieuws.nl

Het Wijchense college van burgemeester en wethouders (B en W) vraagt de gemeenteraad om geld beschikbaar te stellen voor een nieuw hybride voetbalveld voor sportclub Diosa in Balgoij. Wethouder Paul Loermans: “We willen Diosa nog vóór het nieuwe seizoen aan een nieuw veld helpen.”

B en W hebben de afgelopen maanden laten onderzoeken wat er nodig is om Diosa de beschikking te geven over een goed functionerend voetbalveld. Uit dit onderzoek is gebleken dat het geen optie is om het huidige veld te renoveren.

Voorbereidingen

Wethouder Loermans: “We zijn al lange tijd bezig met het uitzoeken van de oorzaak rondom de problemen met het huidige veld. We hebben besloten de uitkomst van dit juridische proces niet af te wachten, omdat we Diosa snel vooruit willen helpen. Om het nieuwe seizoen op een nieuw veld te kunnen beginnen, moeten we nu al starten met de voorbereidingen.”

Nieuw hybrideveld

Er moet een heel nieuw hybrideveld komen; dat is een veld dat bestaat uit een combinatie van gras en kunstgrasvezels in en gedeeltelijk boven de toplaag van het veld. Volgens Loermans moet in Balgoij eerst de onderliggende niet-waterdoorlatende kleilaag worden doorbroken. Het veld van Diosa ligt op een dikke ondoordringbare kleilaag, waardoor het water de drainage, die er wel ligt, niet bereikt. Tijdens de aanleg van het nieuwe veld zal de kleilaag met een frees worden doorbroken. “Op deze manier kan het regenwater in de toekomst wél goed afgevoerd worden, zodat de club het hele seizoen door gebruik kan maken van een goed veld.” Deze diepe bewerking kan alleen bij nieuwe aanleg: als dit in de bestaande situatie gedaan zou worden, gaat dat ten koste van de kustgrasmat.

Het college stelt voor om de kosten voor het nieuwe veld deels te betalen uit het reguliere budget voor renovatie van sportaccommodaties (waar de club zelf aan meebetaalt) en deels uit de algemene reserve, de buffer voor financiële tegenvallers van de gemeente. In totaal gaat het om 390.000 euro.

Rechtzaken

Het huidige veld is in 2014 aangelegd en dat is volgens Loermans ”niet goed gebeurd”, met alle problemen van dien. Al snel blijkt dat het water na een regenbui lang op het veld blijft, wat voetballen sterk bemoeilijkt, en dat het bufferend vermogen van de constructie zeer beperkt is. Verder is het veld zeer slecht doorlaatbaar, vooral door verdichting van de bodem.

Wethouder Paul Loermans. Foto: Kernachtig Wijchen

De gemeente stelt het ontwerpbureau aansprakelijk, krijgt bij de rechtbank gelijk, maar in hoger beroep wordt dat vonnis teruggedraaid. De gemeente gaat in cassatie bij de Hoge Raad, maar die verwerpt het beroep omdat de gemeente onvoldoende heeft onderbouwd dat de plassen water op het veld een gevolg zijn van een fout bij de aanleg.

Complimenten

“Diosa heeft destijds zelf extra geld beschikbaar gesteld, en al die tijd zijn we in goed overleg gebleven over mogelijke oplossingen en de financiële consequenties. Ondanks de grote uitdagingen waar de club voor is komen te staan, heeft zij zich altijd meewerkend en positief opgesteld, mijn complimenten hiervoor.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen