College wil bestaande winkelgebieden versterken

B en W van Wijchen willen de bestaande winkelgebieden versterken.
B en W van Wijchen willen de bestaande winkelgebieden versterken.
Foto: CIZO Communicatie Wijchen

Nieuwe winkels in Wijchen zullen alleen in de bestaande winkelgebieden komen. De overige winkelgebieden houden een wijkfunctie. In Wijchen zal voorlopig ook geen nieuwe volwaardige supermarkt komen. Dat zijn enkele punten uit de nieuwe detailhandelsstructuurvisie waarover de gemeenteraad uiteindelijk beslist.

Het college van B en W heeft een nieuwe detailhandelsstructuurvisie opgesteld omdat de beleidsnotitie detailhandel uit 2015 niet meer actueel is. De visie is tot stand gekomen door een enquête onder ondernemers, overleggen met twee klankbordgroepen, een bezoekersonderzoek en inzicht in de nieuwste ontwikkelingen en bevolkingsprognoses. Het college stelt de gemeenteraad voor om deze detailhandelsstructuurvisie samen met een nieuwe toekomstvisie voor het centrum vast te stellen.

Online winkelen

Er was behoefte aan de nieuwe visie omdat er volgens het college de afgelopen jaren veel op het gebied van detailhandel is gebeurd, zoals de opkomst van online winkelen. De effecten van de coronamaatregelen laten volgens B en W ook hun sporen na. Daarom is ook gebruikgemaakt van de subsidieregeling SteenGoed Benutten van de provincie Gelderland voor het opstellen van een toekomstvisie voor het centrum van Wijchen.

Detailhandel

In de visie wordt onderscheid gemaakt tussen detailhandel in de dagelijkse sector (zoals supermarkten en bakkers) en de niet-dagelijkse sector (modewinkels, cadeauzaken et cetera). In de niet-dagelijkse sector verwacht de gemeente de komende tijd enige krimp. In de dagelijkse sector ontstaat er de komende jaren mogelijk juist een groei aan marktruimte.

Wethouder Nick Derks. Foto: Gemeente Wijchen

Nieuwe winkels

Over de komst van nieuwe winkels zegt wethouder economie Nick Derks: “We vinden dat nieuwe winkels thuishoren in de bestaande winkelgebieden. Deze willen we versterken. We blijven werken aan een krachtig centrum van Wijchen met een compleet aanbod en ruimte voor ontmoeting. De overige winkelgebieden houden een wijkfunctie. Op bedrijventerrein Wijchen-Oost wijzen we uitzonderingslocaties aan waar we volumineuze detailhandel zoals doe-het-zelfzaken kunnen clusteren.”

Geen nieuwe supermarkt

Op dit moment is er onvoldoende marktruimte voor een volwaardige extra supermarkt. Deze ruimte kan volgens Derks over een aantal jaren wel ontstaan. Het tempo van woningbouw en de ontwikkeling van online winkelen in de komende jaren is lastig te voorspellen. Daarom kan het college op dit moment nog geen besluit nemen over een eventuele extra supermarkt.

Weinig leegstand

Als de gemeenteraad instemt met de visie, gaat de gemeente de komende jaren samen met de ondernemers en pandeigenaren aan de slag met de aanbevelingen uit de visie. Wethouder Derks: “Wij kennen in onze gemeente momenteel weinig leegstand en we doen er alles aan om dit zo te houden. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met de uitvoering van de aanbevelingen kunnen zorgen voor toekomstbestendige winkelgebieden in onze gemeente.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen