Kasteel Wijchen is klaar

De klus is geklaard, het werk zit erop. Kasteel Wijchen is in zijn oude luister hersteld. Meer nog, want het bouwwerk toont een prachtige mix van historie en hedendaagse toepassingen. Er kan worden getrouwd, vergaderd en een museumtour worden gemaakt.

De renovatie van het kasteel heeft circa anderhalf jaar geduurd, ondanks vertraging door de coronapandemie. Bovendien is binnen het budget gebleven. In 2018 werd een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar renovatie van het kasteel dat scheuren vertoonde en waarbij de toren iets aan het verzakken was. Een aanvraag bij de provincie voor subsidie werd aanvankelijk afgewezen, maar uiteindelijk werd toch een subsidie van 1 miljoen euro toegekend. De gemeenteraad stelde 2,8 miljoen euro beschikbaar.

Wijchense bedrijven

In mei 2020 werd begonnen met de werkzaamheden waarbij vooral Wijchense bedrijven werden ingeschakeld zoals DKC en Modderkolk. Ook bij de inrichting werden Wijchense bedrijven betrokken, zoals Oosterbaan dat onder meer de gordijnen leverde. Bij de renovatie heeft de binnenplaats een glazen dak gekregen en werd zo een volwaardige ontvangstruimte gecreëerd met onder meer een VVV Informatiepunt.  Diverse kamers in het kasteel hebben hun originele karakter teruggekregen. Verder is de kelder gedeeltelijk uitgediept, waardoor bezoekers een rondje door de kelder kunnen maken. Ook is onder de oude gewelven een nieuwe archeologische tentoonstellingsruimte gekomen.

Warmteregeling

Het kasteel is beter toegankelijk geworden met onder meer moderne trap/liftinstallaties voor rolstoelgebruikers. ‘Achter de schermen’ heeft het kasteel een bouwtechnische opfrisbeurt gekregen met een verbeterde luchtafvoer en duurzame warmteregeling.  Na de renovatie zijn de vergaderzalen voortaan beter te gebruiken voor maatschappelijke en culturele activiteiten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen