Wijchen ook locatie van ‘staakvierdaagse’ van de FNV

Foto: FNV

De FNV houdt volgende week een ‘staakvierdaagse’ voor de sector metaal & techniek in Gelderland en Overijssel. Een van de locaties waar leden bij elkaar kunnen komen is de parkeerplaats achter partycentrum Verploegen aan de Woeziksestraat in Wijchen.

De stakers, onder wie ook uitzendkrachten, zijn werkzaam in tal van metaal- en techniekbedrijven zoals Kropman, Alewijnse en Lamers High Tech. De stakers uit Nijmegen en omgeving komen op vrijdag 4 februari tussen 09.00 en 11.00 uur in Wijchen bij elkaar. Het is de laatste actiedag van de staakvierdaagse met ook bijeenkomsten in Hengelo, Zevenaar en Deventer.

Eisen

Belangrijkste cao-eisen van FNV Metaal zijn een loonsverhoging (5%), een minimaal bruto uurloon van 14 euro, vaste contracten voor flexkrachten die langer dan 9 maanden werken op een functie en dat ouderen 3 jaar voor hun pensioenleeftijd  kunnen stoppen met werken.

Werkdruk

FNV Metaal regiobestuurder Agnes van der Schuur: “De werkgevers weigeren nog steeds goede cao-afspraken te maken, terwijl er topjaren zijn gedraaid met megawinsten. Zelfs nu, in de coronapandemie, worden er gewoon uitstekende bedrijfsresultaten behaald. Het is niet uit te leggen dat er in een tijd waar er een schreeuwend tekort is aan goede vakmensen, de basisrechten van werkenden, zoals een eerlijk loon, ook voor jongeren, eerder kunnen stoppen met werken et cetera, zo onder vuur liggen. Daarnaast zijn werkdagen van 10 tot 12 uur geen uitzondering in deze sector, met reizen van en naar de klus, zonder dat die lange reistijden worden betaald. En de werkdruk is hoog.”

Grootste sector

De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige cao liep op 1 oktober 2021 af.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen