Meisjes kiezen steeds vaker voor bètaprofiel

Foto: Pixabay

Online opleidingsinstituut Laudius deed op basis van DUO-data onderzoek naar de profielkeuze van eindexamenkandidaten van 2016 tot en met 2021 om te kijken hoeveel middelbare scholieren op het vmbo, havo en vwo hebben gekozen voor een bètaprofiel. Meisjes blijken steeds vaker hiervoor te kiezen.

Bij de laatste lichting eindexamenkandidaten hadden jongens (39,9%) in 2021 nog steeds vaker een bètaprofiel dan de meisjes (27,3%). Wel lijken meisjes een inhaalslag volgens het onderzoek te maken: zij kiezen steeds vaker voor een bètaprofiel. Zo was in het schooljaar 2020/2021 het aandeel meisjes dat met een bètaprofiel eindexamen deed 22 procent hoger dan 5 jaar eerder. Bij jongens was er ook een stijging, maar die is met 14,7 procent veel minder sterk.

Gelderland

Bètaprofielen zijn niet overal even populair onder meisjes. Vooral in Drenthe laten zij exacte vakken nog graag links liggen. Slechts 19,4 procent van de vrouwelijke eindexamenkandidaten uit deze provincie heeft een bètaprofiel. Ook in de provincies Flevoland (23,2%) en Friesland (23,4%) is dit percentage opvallend laag.

In Gelderland bedraagt het percentage 25,9. In Utrecht doen juist relatief de meeste meisjes eindexamen met exacte vakken. In deze provincie heeft 32,8% van de vrouwelijke eindexamenkandidaten gekozen voor een bètaprofiel. Ook in Groningen (31,8%) is dit percentage relatief hoog.

Wijchen

Op gemeenteniveau zijn de verschillen nog groter. Zo was in de Gelderse gemeente Rozendaal het aandeel vrouwelijke eindexamenkandidaten met een technisch vakkenpakket maar liefst 57,4 procent. Dit is de enige gemeente van Nederland waar de meerderheid van de meisjes voor een bètaprofiel kiest. Andere gemeenten met een hoog percentage vrouwelijke eindexamenkandidaten met een bètaprofiel zijn Asten (49%), Sint-Michielsgestel (48,1%) en Culemborg (46,6%). Wijchen scoort 26,2 procent.

Ook over tijd zijn er op gemeentelijk niveau interessante trends gaande. Van de 25 gemeenten met meeste examenkandidaten in 2021, steeg ten opzichte van 5 jaar geleden het aantal meisjes het hardst in de gemeente Utrecht (+59,3%).  In Wijchen kwam er slechts 4,1 procent bij.

Opleidingsniveau

Het grootste verschil tussen jongens en meisjes per opleidingsniveau is te zien bij het mbo.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen