Lourdesgrot Wijchen mogelijk gemeentelijk monument

09 feb 2022, 11:50 Nieuws
lourdesgrot
Gelders Genootschap

Het college van burgemeester en wethouders wil de Lourdesgrot bij de H. Antonius Abtkerk in Wijchen aanwijzen als gemeentelijk monument. Daardoor zou een gemeentelijke subsidie voor instandhouding van monumenten beschikbaar komen om de grot, die in slechte staat verkeert, op te knappen.

Parochie De Twaalf Apostelen is eigenaar van de Lourdesgrot en heeft onderzoek laten doen naar de bouwkundige staat van het bouwwerk. De Lourdes- of Mariagrot verkeert in een slechte staat van onderhoud en moet gerestaureerd worden.

'Rondje centrum'

De Lourdesgrot is volgens het college van algemeen belang en zowel architectuurhistorisch, kunsthistorisch, stedenbouwkundig als cultuurhistorisch een waardevol bouwwerk. Dit blijkt uit een door het Gelders Genootschap opgestelde motivatie

om de grot als gemeentelijk monument aan te wijzen. De gerestaureerde Lourdesgrot kan volgens B en W een extra aantrekkende werking opleveren voor het toekomstige 'rondje centrum' in het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer, waarbij mogelijk de parochietuin semiopenbaar toegankelijk gemaakt wordt. Dit kan alleen als het parochiebestuur hiermee instemt. Door de Lourdesgrot aan te wijzen als gemeentelijk monument, wordt het wettelijk beschermd en na de restauratie behouden voor de toekomst.

schermafbeelding 2022 02 09 om 113034
Detail van de voorgevel met vulkanisch gesteente, Mariabeeld met rozenkrans en blauwe sjerp. Foto: Gelders Genootschap

Maagd Maria

De Lourdesgrot ligt in de tuin van rijksmonument H. Antonius Abtkerk met bijbehorende pastorie. De grot is een kleine replica van de grot in Lourdes in Frankrijk waar in 1858 volgens de overlevering de Heilige Maagd Maria aan Bernadette Soubirous verscheen. De grot werd een bedevaartsoord. Omdat het niet voor alle gelovigen mogelijk was om de pelgrimstocht te ondernemen werden er overal in Europa replica’s gebouwd.

Wijchen

Waarschijnlijk werd er, net als op veel andere plaatsen in Europa, rond 1900 besloten tot de bouw van een Lourdesgrot in de tuin van de kerk en pastorie in Wijchen. Hierbij werd gebruikgemaakt van oude materialen van de middeleeuwse kerk die op die plek heeft gestaan. De voorzijde is opgetrokken in vulkanisch steen; een veelgebruikt materiaal rond 1900. Aan de voorkant van de Lourdesgrot is een beeld van de knielende Bernadette, de nis met het Mariabeeld en de opening voor het aansteken van de kaarsen te zien.

Historische waarde

De grot kent volgens het Gelders Genootschap een bijzondere historische waarde voor de gemeente Wijchen omdat deze is opgetrokken uit historisch materiaal dat teruggaat tot de Romeinse periode en vroege middeleeuwen. Daarmee is de Lourdesgrot van bijzonder belang voor de vroege geschiedenis van Wijchen, aldus het genootschap.