Organisaties tekenen gedragscode tegen discriminatie

Foto: Pixabay

In Wijchen bestaat sinds deze week een gedragscode tegen discriminatie. De code is door de gemeente Wijchen in samenwerking met inwoners, welzijnsstichting MeerVoormekaar, woningcorporatie Talis, Vluchtelingenwerk en antidiscriminatie-organisatie Vizier opgesteld.

Burgemeester Marijke van Beek heeft afgelopen donderdag namens het college de gedragscode ondertekend. “Ik ga ervan uit dat meer verenigingen deze gedragscode zullen gaan ondertekenen.”

Richtlijnen

In de gedragscode staan richtlijnen en afspraken over respectvol gedrag binnen de organisaties en de gemeenschap. Het doel is om discriminatie herkenbaar en bespreekbaar te maken, maar ook het voorkomen en bestrijden ervan.

Volgens de organisaties is een gedragscode nodig, omdat er nog steeds gediscrimineerd wordt, ook in Wijchen. In 2020 waren er 13 meldingen bij Vizier en 4 bij de politie. De meldingen gingen over ras/herkomst, handicap/chronische ziekte, godsdienst en leeftijd. Onderzoek toont aan dat discriminatie in de meeste gevallen op een onbewuste manier gebeurt.

Gemeenteraad

Het initiatief voor een dergelijke gedragscode werd anderhalf jaar geleden in de gemeenteraad genomen door D66 Wijchen dat in juni 2020 samen met de PvdA de motie Gedragscode discriminatie indiende. Daarin werd de gemeente opgeroepen om actief met dit onderwerp aan de slag te gaan. De motie kreeg brede steun; alleen VVD en Wijchen Lokaal waren tegen.

Topje van ijsberg

Raadslid Han Demmers van D66: “Nu, anderhalf jaar later, is die Gedragscode discriminatie er eindelijk. De meldingen van discriminatie bij Vizier zijn het topje van de ijsberg. We weten dat discriminatie op veel plekken en op veel manieren voorkomt in de samenleving. Daarom is D66 Wijchen verheugd dat de burgemeester namens de gemeente en met Vizier, Talis en Vluchtelingenwerk de gedragscode  tekent. En daarna het belangrijkste, dat hij landt bij alle medewerkers in de organisaties.”


FEITEN Gedragscode discriminatie
  • Het belangrijkste uitgangspunt van de gedragscode is artikel 1 van de Nederlandse grondwet.
  • Hierin staat dat iedereen die zich in Nederland bevindt in gelijke gevallen op een gelijke manier behandeld moet worden en dat discriminatie, op welke grond dan ook, niet is toegestaan.
  • De gedragscode werkt deze uitgangspunten verder uit en maakt ze concreet. Zo moet iedereen zichzelf kunnen zijn en wordt er ingezet op een inclusieve samenleving en participatie voor iedereen.
  • Om dit te bereiken, zorgen de ondertekenende organisaties voor een veilige omgeving en een goed en stimulerend werkklimaat, voor iedere werknemer, klant, inwoner en bezoeker.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen